Samyang-tool

Nieuwe Samyang-tool toont de gevolgen van andere instellingen voor onder meer de beelduitsnede en het scherptedieptegebied.

Lenzenfabrikant Samyang heeft een interessante tool op zijn website beschikbaar gemaakt, die het effect van verschillende instellingen van een lens nabootst. De webapp toont hoe een foto eruit komt te zien als je een bepaalde instelling voor onder meer het diafragma en de brandpuntsafstand kiest. Ook toont de webapp het scherptedieptegebied bij specifieke instellingen van een lens.

De Samyang-tool gebruikt een vrijstaand gemaakt model dat voor een achtergrond is geplaatst. Je kunt zelf kiezen uit twee andere achtergronden. Naast de brandpuntsafstand en het diafragma, kan je ook de effecten laten zien wanneer je de scène zou fotograferen met een camera met een andere sensorgrootte of wanneer de afstand tot het model verandert.

Samyang-tool vooral voor beginners

Hoewel de tool er niet heel gelikt uitziet, is hij wel degelijk handig voor beginnelingen in de fotografie. Die kunnen nu snel zien wat de gevolgen zijn van verschillende lenzen en instellingen daarvan. Ook voor fotografen die van plan zijn over te stappen naar een ander sensorformaat biedt de webapp een handig inzicht. Door een ander sensorformaat te selecteren, krijgen zij te zien welk gevolg de cropfactor heeft op de lenzen die ze hebben.

Je kan de tool gebruiken voor elke willekeurige lens, maar Samyang laat je ook zijn eigen lenzen selecteren. Dat geeft je direct een indruk van de mogelijkheden voor de gekozen lens. Overigens is de tool van Samyang niet geheel origineel, ook bijvoorbeeld Nikon heeft zijn eigen objectievensimulator. Daarnaast hebben verschillende websites en meerdere apps dezelfde functionaliteit.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in