Tokina SZX Super Tele 400mm f/8

Met de Tokina SZX Super Tele 400 mm F8 Reflex MF brengt de Japanse lensfabrikant een spiegellens met een lange brandpuntsafstand in een zeer compacte behuizing. Tokina heeft de 400mm-lens zo klein kunnen houden omdat hij gebruikmaakt van een zogenaamd catadioptisch ontwerp, waarbij breking en reflectie in één behuizing zijn ondergebracht. Met zo’n systeem zijn […]

Met de Tokina SZX Super Tele 400 mm F8 Reflex MF brengt de Japanse lensfabrikant een spiegellens met een lange brandpuntsafstand in een zeer compacte behuizing. Tokina heeft de 400mm-lens zo klein kunnen houden omdat hij gebruikmaakt van een zogenaamd catadioptisch ontwerp, waarbij breking en reflectie in één behuizing zijn ondergebracht.

Met zo’n systeem zijn zeer korte lenzen te ontwikkelen, terwijl ze toch over een lange brandpuntsafstand beschikken. Het catadioptrisch systeem vind je tegenwoordig nog veel in telescopen en koplampen van auto’s, maar in het analoge tijdperk waren cameralenzen met het ontwerp ook populair. Helaas heeft het voor dit gebruik zijn beperkingen: je kan het diafragma niet veranderen en er is geen autofocus mogelijk. Zo’n optische constructie zorgt bovendien voor een specifiek soort bokeh, het zogenaamde donut bokeh, dat niet iedereen waardeert. Door de spiegelconstructie worden onscherpe highlights namelijk als schijf zonder centrum (donut-vorm) weergegeven, en dat levert een onrustig beeld op.

Tokina SZX Super Tele 400 mm F8
Tokina SZX Super Tele 400 mm F8 met zonnekap.

Meer specificaties Tokina SZX Super Tele 400mm f/8

De Tokina SZX Super Tele 400mm f/8 is nog geen 77 mm mm lang en heeft een maximale diameter van 74 mm. Het objectief weegt ongeveer 355 gram en is opgebouwd uit zes lenselementen die zijn verdeeld in vijf groepen. Tokina gebruikt een adaptersysteem om de lens op verschillende lensvattingen te kunnen schroeven. Je kan de lens aanschaffen zonder adapter of met een van de beschikbare adapters voor Micro Four Thirds, Canon EF, Fujifilm X, Nikon F en Sony E.

Het objectief is uitgerust met een soepel werkende scherpstelring. Die het mogelijk maakt om snel en nauwkeurig handmatig scherp te stellen. Dankzij de minimale scherpstelafstand van 115 cm is dit objectief ook geschikt voor onderwerpen die veel dichterbij zijn.

Volgens Tokina is het objectief ideaal voor actieve en reislustige wildlife- en vogelfotografen. Zij hoeven niet meer te slepen met grote en zware apparatuur. De SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF is de eerste lens van de fabrikant in zijn nieuwe SZX-serie. Het objectief is vanaf 7 augustus verkrijgbaar. Prijzen van de basislens en de adapters maakte Tokina nog niet bekend.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in