SL2

Met deze nieuwe functie op de Leica SL2 maak je detailrijkere beelden van 187 megapixels en is mogelijk door de beeldstabilisatie anders te gebruiken.

Leica heeft firmwareversie 2.0 uitgebracht voor zijn fullframe SL2. Deze update brengt naast de langverwachte MultiShot-modus meer verbeteringen voor de systeemcamera die vorig jaar is gelanceerd.

De Leica SL2 heeft een in-body beeldstabilisatie die gebruik maakt van sensor-shifttechnologie. Dit maakt het mogelijk om opnamen te maken met lange sluitertijden zonder dat je onbedoeld bewogen beelden krijgt. Volgens opgaven kan je zo stabiele opnamen maken tot wel een volle seconde zonder verlies van de beeldkwaliteit waar Leica prat op gaat.

Dezelfde techniek die bij de beeldstabilisatie zijn werk doet, kan ook voor andere doeleinden worden ingezet. Namelijk voor het maken van een zogenaamde MultiShot. Hierbij maakt de camera razendsnel maximaal acht opeenvolgende opnamen, waarbij de sensor tussen elke belichting een halve pixel verschuift. De technologie resulteert in een foto met een verviervoudigde resolutie van maar liefst 187 megapixels met een stuk meer zichtbare details.

Voorwaarden voor MultiShots met de SL2

Omdat de Leica SL2 in de MultShot mode gebruikt maakt van de elektronische sluiter in de camera in plaats van de standaard spleetsluiter, dien je bij het maken van opnamen met een aantal zaken rekening te houden:

 • Alleen full-frame objectieven zijn geschikt voor gebruik met de MultiShot-functie.
 • Elk diafragma tussen F/1.0 en F/16 kan je instellen.
 • Alle ISO-instellingen tussen 50 en 3200 zijn bruikbaar.
 • Het gebruik van een flitser is niet mogelijk.
 • De elektronische sluiter wordt altijd gebruikt.
 • De MultiShot-functie schakelt de beeldstabilisatie (BIS en OIS) automatisch uit.
 • De sluitertijden variëren van 1/40.000 tot 1 seconde.

Meer updates voor Leica SL2

Naast de mogelijkheid van MultiShot brengt firmware 2.0 nog meer vernieuwingen en aanpassingen voor de Leica SL 2. Zie het lijstje hieronder. Je kan de firmware-update voor de SL2 hier downloaden.

 • Verbetering van het videomenu-interface. In de submenu’s van de videostand geeft een wit gemarkeerde aanduiding, bovenaan het LCD, aan dat je in de videostand werkt.
 • Verbetering van de instelling van de AF-veldgrootte. De grootte van het AF-veld kan nu gewijzigd worden, zonder het AF-veld te verplaatsen, door het AF-Veld lang vast te houden.
 • SD-kaart naamgeving. Na het formatteren van de SD-kaart in de camera krijgt de kaart de naam “Leica SL2”.
 • Detectie van M-objectieven. 6-bit gecodeerde M-objectieven worden nu altijd gedetecteerd met de Leica M-Adapter L.
 • Eliminatie van artefacten bij zeer snel continu fotograferen. In de Continuous – Very High Speed-stand waren er onder bepaalde instellingen artefacten in de DNG te zien. Die zijn nu verwijderd.
 • Verbindingsverbeteringen met Leica FOTOS en Image Shuttle. Algemene verbeteringen voor een snellere en stabielere verbinding tussen camera, smartphone of computer.
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in