De softwaremakers van Adobe hebben de afgelopen maanden in hun huis niet stilgezeten. Gisteren introduceerde het bedrijf een hele berg nieuwe updates voor Creative Cloud. Daaronder zitten natuurlijk ook weer veel verbeteringen voor Lightroom, Photoshop en Camera Raw, die voor ons fotografen het interessantst zijn.

Updates voor Lightroom

Laten we beginnen met de nieuwtjes van Lightroom. In lijn met deze tijd van social distancing is een van de nieuwe features gericht op het delen van je werk. Vanaf nu kun je je eigen afbeeldingen en bewerkingen bijdragen aan de Discover-sectie van Lightroom. Met de nieuwe menuoptie Bewerkingen delen deel je je bewerkingsproces, zodat andere fotografen kunnen leren van jouw bewerkingen. Wanneer je een bewerking verzendt, maakt Lightroom automatisch een voor-en-na-reeks die de onbewerkte afbeelding combineert met het eindresultaat. Zo kunnen anderen je bewerkingen zien en ervan leren. Je kunt de bewerkingsinstellingen ook opslaan, zodat andere gebruikers die als een voorinstelling op hun eigen foto’s kunnen toepassen.

Deel je bewerkingen vanaf nu met andere Lightroom-gebruikers.

Adobe heeft ook een nieuwe Local Hue-aanpassing toegevoegd, die beschikbaar is voor Camera Raw, Lightroom Classic en Lightroom CC (zowel mobiel als desktop). Deze functie maakt het mogelijk om de kleur in geselecteerde delen van een afbeelding te bewerken, terwijl die in andere delen onveranderd blijft. De nieuwe feature Versies laat je meerdere versies van dezelfde afbeelding maken en bewerken zonder dat je ze eerst hoeft te kopiëren. De functie is beschikbaar in de verschillende versies van Lightroom CC.

Pas nu enkel de kleuren aan van specifieke delen op een foto.
Dankzij Versies maak je meerdere bewerkingen van dezelfde foto zonder dat je het bestand hoeft te dupliceren.

Verder heeft Lightroom Classic prestatieverbeteringen ontvangen. Waar Adobe vorig jaar GPU-versnelling voor beeldbewerking toevoegde, richten de huidige verbeteringen zich op een soepelere ervaring terwijl je door je bibliotheek bladert. Ook het zoeken in collecties en het filteren van bestanden moet door de update minder haperen, zelfs als je werkt met een grote catalogus.

Nog meer verbeteringen die Adobe in de juni-update in Lightroom doorvoert, vindt je in deze blogpost van het bedrijf.

Updates voor Photoshop

In de desktopversie van Photoshop heeft Adobe de tool Select Subject bijgewerkt met nieuwe algoritmen. Die herkennen beter wat er wordt geselecteerd en kunnen de selectie daarop aanpassen. Dit komt vooral tot uiting bij selecties in portretfoto’s, omdat de software herkent wanneer je een persoon selecteert. De software is daardoor in staat om het haar en andere fijne details nauwkeuriger te selecteren.

De tool Select Subject in Photoshop is een stuk nauwkeuriger.

In een tweede blogbericht gaat Adobe dieper in op alle verbeteringen die vanaf nu in Photoshop zijn aan te roepen. Hier lees je onder andere over de nieuwe draaibare patronen en de bijgewerkte functie Match font. Met die laatste zoekt Photoshop of het lettertype dat op een foto te zien is, ook voorkomt in jouw fontbibliotheek.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in