Goed voorbeeld doet goed volgen. In navolging van Canon heeft Panasonic ook software beschikbaar gesteld waarmee je met bepaalde camera’s van het merk kan webcammen. Vooralsnog ondersteunt LUMIX Tether for Streaming alleen de Lumix-camera’s GH5, G9, GH5S, S1, S1R en S1H. Omdat de software nog niet geheel is uitontwikkeld – net als bij Canon gaat het om een bètaversie – kan de verbinding nog haperen en is het mogelijk dat er later meer camera’s mee werken.

De basis van de nieuwe streamingsoftware is het programma LUMIX Tether, waarmee je via een usb-aansluiting tethered kunt fotograferen. De beelden van de liveview verschijnen hierbij op de monitor van een computer inclusief extra’s zoals de markering van het focusgebied en camera-instellingen. Panasonic zegt dat klanten vroegen om een functie die alleen het beeld doorgeeft. LUMIX Tether for Streaming is het antwoord daarop.

Extra knop in LUMIX Tether for Streaming

De aangepaste software werkt op dezelfde manier als de standaardversie van Lumix Tether. Alleen bevat de streamingversie een knop die de weergave van het AF-punt en de interface van de camera uit het beeld verwijdert. Dat kale beeld is veel beter geschikt voor toepassingen als live-streams en videoconferenties.

In de praktijk heb je nog wel een extra programma nodig. Om de computer de beelden van de camera te laten detecteren is het ook noodzakelijk om de tool OBS te installeren. Omdat de software niet het geluid van de camera registreert, is ook een ingebouwde of externe microfoon een must.

Je kan LUMIX Tether for Streaming downloaden op de servicewebsite van Panasonic. Op dit moment is er enkel een versie voor Windows 10 beschikbaar. In onderstaande videotutorial legt Lumix-ambassadeur Ross Grieve uit hoe je je camera en de twee programma’s instelt om te livestreamen in Facebook.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in