Image_G90_KKIT_2

Panasonics nieuwe camera Lumix G90 is gericht op liefhebbers van foto's en video's.

Met de Lumix G90 richt Panasonic zich zowel op foto- als videoliefhebbers. De body is ten opzichte van voorganger G80 vernieuwd, waarbij veel aandacht is besteed aan mobiliteit en gebruiksgemak. De nieuwe camera moet dankzij meer fysieke knoppen en een nieuwe grip gemakkelijk met één hand te bedienen zijn. De behuizing is gemaakt van een magnesiumlegering en is stof- en spatwaterbestendig omdat alle naden en knoppen geseald.
G90_HKIT_front_K-online
De G90 is voorzien van een nieuwe Digital Live MOS-sensor van 20,3 megapixels zonder low-passfilter om zoveel mogelijk details te kunnen vastleggen. In combinatie met de Venus Engine zorgt deze sensor volgens Panasonic voor natuurlijke en getrouwe beelden met een groot dynamisch bereik. De interne beeldstabilisatie over 5 assen kan via de functie Dual I.S. 2 worden gecombineerd met de stabilisatie van ondersteunde lenzen, zodat nog langere brandpuntsafstanden of sluitertijden vanuit de hand mogelijk worden. Dit levert zo’n 5 stops compensatie op en werkt voor zowel foto’s als video’s.

Image_G90_KKIT_K_3-online
De Lumix G90 heeft meer knoppen en een betere grip dan zijn voorganger.

 
Achterop de camera vind je een vrij kantelbare, aanraakgevoelige OLED-monitor van 3-inch met een resolutie van 1.040 K pixels. Je kunt de compositie ook bepalen via de OLED-viewfinder die een resolutie van 2.360K pixels, een gezichtsveld van 100% en een vergrotingsfactor van 0,74x heeft.
Het AF-systeem van de G90 stelt in 0,07 seconden scherpt en kan serie-opnames maken bij 9 frames per seconde in AF-S-modus of 6 fps in AF-C-modus. Met behulp van de Depth From Defocus (DFD) technologie volgt de G90 bewegende onderwerpen, waarbij de gebruiker de gevoeligheid van het AF-gedrag aan het onderwerp kan aanpassen. De Face/Eye Detection AF detecteert automatisch gezichten en stelt scherp op de ogen, andere scherpstelmodi zijn Pinpoint AF, voor het nauwkeurig scherpstellen op specifieke gebieden, Low Light AF, voor scherpstellen bij minder licht, en Custom Multi AF, waarbij de gebruiker een selectie kan maken uit 49 focusdetectie-gebieden. Focus Peaking is aanwezig om je te helpen handmatig scherp te stellen.
G90_MKIT_back_slant_K_LCD
Het scherm is in elk stand te positioneren.

 

Filmen met de G90

De G90 biedt uitgebreide videomogelijkheden. Naast Full HD-opnames bij 60p/50p met fulltime AF kan de camera 4K-video-opnames maken toto 30p. Met High Speed Video kunnen slow motion video’s worden vastgelegd in Full HD. Realtime beelduitvoer naar een externe monitor in 4:2:2/8-bit2 is mogelijk via de micro-HDMI-uitgang. Daarnaast beschikt de camera over V-Log L voor een breder dynamisch bereik van de kleurweergave in de nabewerking. Verder heeft hij een 3,5mm-microfoonjack, voor geluidsopnames van hoge kwaliteit, en een aansluiting voor een hoofdtelefoon.
De G90 heeft natuurlijk ook de van andere Panasonic-camera’s bekende 4K Photo-modi aan boord, waarbij je uit een foto’s kunt abstraheren uit een 4K-video van 30 fps. Dankzij de nieuwe functie Auto Marking, die automatisch frames detecteert waarin het beeld verandert, zou dat nu nog gemakkelijker moeten gaan. Verder beschikt de camera over Sequence Composition, die meerdere beelden tot één opname combineert voor een apart ‘stromotion’-effect.

Creatieve functies

Naast de modi Automatisch, Semi-automatisch en Manual, biedt de G90 een aantal opties waarmee de gebruiker zijn creativiteit de vrije loop kan laten. In de Post Focus-modus wordt de DFD AF-technologie gecombineerd met 4K Photo, waardoor je het scherpstelpunt kunt wijzigen nadat het beeld is vastgelegd. Met de functie Focus Stacking kan de scherptediepte worden aangepast door meerdere beelden te combineren; met Focus Bracketing kun je  tot 999 opnames maken met verschillende scherpstelpunten, en in de Aperture Bracket-modus kan er achteraf een keuze worden gemaakt uit opnames met verschillende scherptedieptes. Live View Composite Recording ondersteunt bij het maken van opnames van vuurwerk of sterren: de functie ontspant de sluiter met vooraf bepaalde intervallen en combineert heel heldere delen in één opname terwijl de achtergrond gelijk blijft. Verder biedt de G90 de fotostijlen Styles die we kennen van andere LUMIX-camera’s, met als toevoeging is L.Monochrome D, waarmee nog intensere donkere tonen worden verkregen.
De Lumix G90 heeft Bluetooth en WiFi aan boord om de beelden direct te kunnen delen.
De Lumix G90 is vanaf eind mei verkrijgbaar in twee verschillende kits. De versie met 14-140mm-objectief is dan te koop voor een adviesprijs van 1.399 euro, voor de kit met 12-60mm-lens betaal je 1.199 euro.
 

G90_MKIT_top_K-online
De G90 is met een 12-60mm- of 14-140mm-objectief alleen in een kit verkriijgbaar.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.