Canon_EOS RP_FrontSlantLeft_RF24-105mm F4 L IS USM

De EOS RP is het kleinere en goedkopere alternatief voor de Canon EOS R.

Met de EOS RP brengt Canon zijn tweede fullframesysteemcamera na de introductie van het EOS R-systeem vorig jaar. De Canon EOS RP is inderdaad een kleiner, goedkoper en lichter alternatief voor de Canon EOS R, zoals de Japanse website Nokishita vorige week al naar buiten bracht. De camera is bedoeld voor de serieuze amateurfotograaf en is volgens Canon ideaal voor reis-, landschaps- en portretfotografie en videoregistratie.
Het zenuwcentrum van de RP bestaat uit een fullframe 26,2megapixel-CMOS-sensor en Canon’s nieuwste DIGIC 8-processor, die moeten zorgen voor de optimale balans van detailregistratie, controle over scherptediepte en goede prestaties bij weinig licht. Volgens Canon moet je in donkere omgevingen tot -5 EV met de EOS RP kunnen fotograferen dankzij de gevoeligheid van ISO 40.000 (uitbreidbaar tot ISO 102.400) en het Dual Pixel CMOS AF-systeem. Waar het gaat om autofocus vertrouwt de EOS RP op het Dual Pixel CMOS AF, dat volgens Canon in een recordtijd van 0,05 seconden scherpstelt. Er zijn 4.779 selecteerbare AF-posities beschikbaar op 88 x 100 procent van het beeldveld.
 

Ook EOS RP gebruikt RF-mount

In lijn met het EOS R-syteem is de RP uitgerust met de RF-vatting met het 12-pins-communicatiesysteem, een korte back-focus en de grote 54mm-diameter. Hierdoor kun je op de EOS RP de drie huidige RF-lenzen, Canon’s nieuwe zoomlens RF 24-240mm F4-6.3 IS USM én alle toekomstige RF-objectieven gebruiken. Met een EF-EOS-R-adapter kan je het volledige Canon-portfolio aan EF- en EF-S-lenzen op de EOS RP schroeven. De functionaliteit van die lenzen kan dan worden uitgebreid met een instelring of een drop-in-filter. Om een optimale helderheid te bereiken, wordt er in de RP op RF-lenzen een DLO (Digital Lens Optimizer) correctie toegepast op maximaal vijf EF-lenzen die in de camera zijn opgeslagen.
De EOS RP ondersteunt CR3 14-bits RAW-bestandsindeling en het door Canon ontwikkelde RAW-formaat, waarmee fotobestanden ongeveer 40 procent kleiner worden opgeslagen. Zo kun je meer opnamen op een geheugenkaart kwijt, terwijl de flexibiliteit van RAW-opnamen behouden blijft. In-camera zijn foto’s direct te bewerken met de Creative Assist, dat een reeks aan filters, effecten en bewerkingsmogelijkheden biedt. Bluetooth en Wi-Fi zijn aanwezig om bestanden snel te delen en de camera vanaf slimme apparaten te bedienen.
 

Canon_EOS RP_RF24-240mm F4-6.3 IS USM
Tegelijk met de Canon EOS RP introduceert Canon een 24-240mm-zoomlens met RF-mount.

 

Stof- en vochtbestendige body

Met een body van slechts 485 gram inclusief geheugenkaart en accu is de EOS RP ideaal voor op reis wanneer ruimte en gewicht een belangrijke rol spelen. De camera is opgebouwd rond een chassis van een magnesiumlegering. De buitenste delen van de behuizing zijn voorzien van afdichtingsmaterialen om de camera stof- en vochtbestendig te maken. Het Dual Sensing IS-systeem corrigeert de invloed van cameratrillingen bij opnamen uit de hand en heeft een stille-opnamenmodus om onopvallend te fotograferen. Bij opnamen met een UHS-II-geheugenkaart kun je met de continue maximale registratiesnelheid van 5 fps (of 4 fps met Servo AF) JPEG- of RAW-beelden vastleggen tot de kaart vol is.
 

Nieuwe Canon filmt in 4K

Videografen kunnen filmen met een resolutie tot 4K bij 25 fps en Full HD bij 60 fps. Functies als 4K time lapse, interval timer, Movie Servo AF en HDR movies maken het mogelijk om snelle acties en slow-motion vast te leggen met een groter dynamisch bereik. Bij ful-HD-movies maakt de RP gebruik van Dual Pixel CMOS AF om scherp te stellen, bij 4K valt de RP terug op het iets tragere Contrast AF. De Movie Digital IS langs 5-assen gaat beeldtrillingen tegen wanneer uit de hand wordt gefilmd. Aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon zijn aanwezig om geluid in realtime vast te leggen en te controleren.
De EOS RP heeft een design inclusief grip in EOS-stijl, met aan de achterzijde de van Canon bekende vari-angle-touchscreen met een grootte van 7,5 cm. Hierop kun je onder meer instellingen veranderen en het gewenste scherpstelpunt aangeven. Ook met de elektronische OLED-zoeker met 2,36 miljoen dots en een dekking van nagenoeg 100 procent kun je je composities bepalen.
De body van Canon EOS RP Body is vanaf eind februari 2019 verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1.499 euro, de EOS RP kit inclusief de RF 24-105mm f/4L IS USM kost 2.499 euro.
 
EOS RP_The Front_Body

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.