Opname met de Fujifilm X-E3.

De X-E3 is de nieuwste systeemcamera van Fujifilm. Laat je niet misleiden door zijn afmetingen: op veel vlakken doet hij niet onder voor de veel duurdere X-Pro2 of X-T2. De X-E3 volgt de traditie van de eerdere X-E systeemcamera’s: neem de technologie van de topcamera’s uit het X-systeem, stop die in een compactere body met een […]

De X-E3 is de nieuwste systeemcamera van Fujifilm. Laat je niet misleiden door zijn afmetingen: op veel vlakken doet hij niet onder voor de veel duurdere X-Pro2 of X-T2. De X-E3 volgt de traditie van de eerdere X-E systeemcamera’s: neem de technologie van de topcamera’s uit het X-systeem, stop die in een compactere body met een eenvoudigere bediening. Het resultaat is een mooie camera in retro-stijl die dezelfde beeldkwaliteit levert als de grote broers.
Het hart van de X-E3 is immers hetzelfde als dat van de X-Pro2 of X-T2  (test): een 24,3 megapixel X-Trans beeldsensor in APS-C formaat, en de X-Processor Pro beeldprocessor. Dit duo zorgt voor een gevoeligheid die gaat van ISO 200 tot ISO 12.800, uitbreidbaar tot ISO 100-51.200.

Bouw en bediening

De bedieningselementen aan de bovenkant van de X-E3 zijn bijna identiek aan die op de X-Pro2.

 
Met afmetingen van 121 x 74 x 43 mm past de X-E3 in een jaszak als je hem combineert met een platte lens zoals de Fujinon XF27mm F2.8 of de XF18mm F2. Voor deze test gebruikte ik hem met de XF23mm F1.4 R, een wat groter en zwaarder objectief, maar de combinatie ligt prima in de hand.
De bovenplaat biedt ongeveer dezelfde bedieningselementen als de X-Pro2, wat handig is voor X-fotografen die de X-E3 als tweede body willen gebruiken. Naast de flitsschoen zit een instelwiel voor de sluitertijd, de ontspanknop (met schroefaansluiting voor een draadontspanner en een instelwiel voor belichtingscompensatie. Met een schakelaar zet je de X-E3 in de ‘Auto’ modus zodat je het toestel aan een fotografie-onkundige kelner kan overhandigen.
Met de joystick naast het scherm kan je het focuspunt kiezen, en door het menu navigeren.

 
Aan de achterzijde zit een joystickje om het focuspunt te selecteren en om door het menu te navigeren – de vierwegstoetsen die je daarvoor op de grotere X-modellen gebruikt, zijn gesneuveld bij het verkleinproces. Je drukt de joystick in om de wijziging van een menu te bevestigen. Via de Q-toets op de achterzijde krijg je snel toegang tot veel gebruikte instellingen, zoals gevoeligheid, witbalans, autofocuszone en filmsimulatie.
De X-E3 bevat een niet-uitklapbaar, aanraakgevoelig scherm van 3 inch diagonaal. Met het touchscreen kan je een focuspunt selecteren of een opname maken. Bij het weergeven van beelden kan je net als op een smartphone door beelden swipen en erop inzoomen. Linksboven zit een elektronische zoeker die een scherp en helder beeld geeft.
Naast WiFi heeft de X-E3 ook Bluetooth aan boord, wat het in theorie makkelijker moet maken om een verbinding tussen de camera en de Fujifilm Camera Remote app op een smartphone te maken. In theorie, want in mijn test vertikte de camera het om een verbinding tot stand te brengen.

Autofocus

De eerste generaties systeemcamera’s hadden een lamlendig autofocussysteem. Sinds de X-Pro2 en de X-T2 heeft Fujifilm dat varkentje gewassen. De X-E3 bevat in wezen hetzelfde hybride systeem met 325 autofocuspunten, waarvan de centrale 49 punten snelle fasegebaseerde autofocuspunten zijn. Bovendien werd het autofocusalgoritme aangepast, zodat de X-E3 kleinere bewegende onderwerpen beter kan volgen. Via een firmware-update komt dit vernieuwde algoritme ook naar de X-Pro2 en X-T2.
In mijn test slaagt de X-E3 er in om fietsers en mountainbikers te volgen. Maar voor wie veel actiefotografie wil doen, zijn de X-T2 of X-T20 betere keuzes in het X-systeem, omdat het AF-systeem op die camera’s veel makkelijker naar je hand te zetten is.

Prestaties

De standaard filmsimulatie (Astia) levert levensechte kleuren.

 
Geen verrassingen hier: de X-E3 levert dezelfde beeldkwaliteit als de X-Pro2 en X-T2. Met de standaard filmsimulatie (Fujifilms benaming voor beeldstijlen) zijn de kleuren levendig en details haarscherp. De filmsimulatie Velvia levert meer gesatureerde kleuren, de filmsimulatie Classic Chrome dan weer licht vale kleuren met een zachter contrast. Ook de Acros zwart-wit filmsimulatie is van de partij.
Met de filmsimulatie Classic Chrome zijn de kleuren wat valer en het contrast laag.

 
De scherpte gaat licht achteruit vanaf ISO 800 maar tot aan ISO 3.200 zijn de opnames goed bruikbaar. De X-E3 is een handige en mooie compacte systeemcamera en levert een prima beeldkwaliteit.
Prijs: 899 euro (body)
De filmsimulatie Acros geeft een fraai zwart-witbeeld.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.