Hoe hebben Belgische fotografen België in beeld gebracht? Dat is het onderwerp van 'België scherpgesteld', een vijfdelige documentaire reeks op Canvas. De eerste aflevering is nu zondag te zien.

Hoe hebben Belgische fotografen België in beeld gebracht? Dat is het onderwerp van 'België scherpgesteld', een vijfdelige documentaire reeks op Canvas. De eerste aflevering is nu zondag te zien.

In de eerste aflevering vertellen persfotografen aan de hand van iconische gebeurtenissen hoe ze de tijdsgeest beleefd hebben. We krijgen een unieke blik op de verandering en versnelling die ons land sinds de tweede wereldoorlog meegemaakt heeft. Met Paul Van den Abeele (+), Raymond Van Der Plassche, Odette Dereze, Christian Carez, Filip Claus, Stephan Vanfleteren en Jimmy Kets.

De tweede aflevering gaat in op het aspect 'passé composé' : op het moment dat je afdrukt, behoort het beeld al tot het verleden. Deze episode zoomt in op fotografen die vanuit dit besef hun camera richten op mens en omgeving. Het zorgt bij onze ooggetuigen voor pessimisme en somberheid en soms – als een reactie daarop – tot objectiverende afstandelijkheid.

De derde aflevering kijkt naar de condition humaine van de Belg, op de meest natuurlijke momenten: wanneer hij vrije tijd heeft en zich ontspant. Fotografie legde vast hoe België evolueerde van een overlevingssamenleving naar een consumentenmaatschappij.

De vierde aflevering gaat over Belgitudes: stel dat er een Belgische identiteit bestaat, hoe zou je ze vatten in beelden? In deze aflevering volgen we fotografen die de ziel van België proberen te vatten aan de hand van tijdloze eigenschappen.

De laatste aflevering focust op fotografen die documentaire fotografie vandaag conceptueel benaderen, of aantonen dat conceptuele fotografie ook een document kan blijven. 

 

Belgiescherpgesteld_teaser from Jurgen Buedts on Vimeo.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/46/146202_bsep01rvdp01.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/46/146202_bsep02wdm01.jpg” caption=”België scherpgesteld – Raymond Van der Plassche – © Las Belgas||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.