In het najaar van 2015 bood Tamron twee lezers van Shoot de kans om aan de slag te gaan als concertfotograaf op het Hello Jazz Festival, samen met een aantal studenten fotografie. Shoot-lezer Bieke Boonen won de bijbehorende fotowedstrijd.

In het najaar van 2015 bood Tamron twee lezers van Shoot de kans om aan de slag te gaan als concertfotograaf op het Hello Jazz Festival, samen met een aantal studenten fotografie. Shoot-lezer Bieke Boonen won de bijbehorende fotowedstrijd.

De deelnemers kregen in oktober een stoomcursus concertfotografie door de ervaren jazzfotograaf Jos Knaepen. “Ik heb heel veel opgestoken van die workshop”, vertelt Bieke Boonen. “Ik had totaal geen ervaring met concertfotografie, en we kregen heel nuttige tips over belichting en scherpstellen. Die konden we meteen ter plaatse inoefenen tijdens een concert in de Roma. Daarna bespraken we de gemaakte foto’s. Jos was heel positief over mijn foto’s – aan mijn kadrering moest ik wel meer aandacht besteden. Dat had ik totaal niet verwacht. Ik was heel zenuwachtig, want ik had nooit gedacht dat ik geselecteerd zou worden.”

De deelnemers werkten uitsluitend met Tamron-lenzen. Voor Bieke waren dat de Tamron AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD en de Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD AF. “Het was wennen aan die zoomlenzen, want ik werk zelf vooral met vaste 50- of  85mm-objectieven. Maar de kwaliteit van de Tamrons is prima, ik was blij dat ik ermee kon werken. Ik heb vooral de 18-270 gebruikt; die is wat minder lichtsterk, maar het grote zoombereik is erg handig.”

Wedstrijd

De foto’s van alle deelnemers werden gepubliceerd in de Tamron Gallery op de Hello Jazz-website. 34.264 bezoekers van de website brachten een stem uit voor hun favoriete foto. Biekes foto van saxofonist Maceo Parker kreeg met ruime voorsprong het hoogste aantal stemmen. “Dat was een heel goed concert, en geheel onverwacht mochten we tot het einde blijven fotograferen. Ik had dus meer tijd om op zoek te gaan naar de beste foto,” vertelt Bieke.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.