Nikon kondigt de D4S aan, de nieuwe professionele full-framecamera voor pers- en sportfotografen. Hij is weer iets sneller en lichtgevoeliger dan zijn voorganger, de D4 uit 2012.

Nikon kondigt de D4S aan, de nieuwe professionele full-framecamera voor pers- en sportfotografen. Hij is weer iets sneller en lichtgevoeliger dan zijn voorganger, de D4 uit 2012.

De D4S wordt het nieuwe topmodel bij de full-framecamera's van Nikon (FX-formaat). Hij krijgt een vernieuwde beeldsensor die net als die van de D4 16,2 megapixels telt. Het gevoeligheidsbereik werd uitgebreid; het standaardbereik gaat van ISO 100 tot 25.600, maar is verhoogbaar tot het equivalent van maar liefst ISO 409.600.

De D4 haalde een fotosnelheid van 11 frames per seconde, maar daarbij werd de autofocus vastgezet. Bij de D4S bedraagt de maximale snelheid ook mét autofocus 11 fps. Ook de videomogelijkheden zijn verbeterd; de maximale opnamesnelheid gaat van 30 fps naar 60 fps in Full HD. Je kunt ongeveer tien minuten opnemen met een bitrate van 42Mbps of twintig minuten met 24Mbps.

Wie de hoogste resolutie niet nodig heeft maar toch in raw-formaat wil werken, kan voortaan foto's opslaan in sRAW-formaat, met een resolutie van ongeveer 8 megapixels. Een Gigabit 100/1000TX Ethernet-poort zorgt voor snelle gegevensoverdracht. Voor WiFi is nog steeds een aparte module nodig.

De D4S gebruikt Nikons professionele 51-punts AF-systeem. De gloednieuwe stand "Groep-veld-AF" laat toe om de grootte van het autofocusveld nauwkeuriger te kunnen bepalen. Hierbij worden vijf verschillende AF-velden, die al naar gelang de compositie over de 51 punten kunnen worden verplaatst, voortdurend gecontroleerd. Zo wordt het makkelijker om snel bewegende onderwerpen te volgen.

De Nikon D4s is vanaf 6 maart te koop in geselecteerde winkels. De richtprijs bedraagt 6.149 euro.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/09/135056_d4skopie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/09/135056_d4skopieb.jpg” caption=”De D4S volgt de D4 op als topmodel in de FX-reeks.||De D4S behoudt de 16-megapixelresolutie van de D4.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.