Fujifilm stelt zijn derde systeemcamera in de X-reeks voor. Na de X-Pro 1 en de X-E1 komt nu de X-M1, in al even klassiek retrodesign.

Fujifilm stelt zijn derde systeemcamera in de X-reeks voor. Na de X-Pro 1 en de negen maanden geleden gelanceerde X-E1 komt nu de X-M1, in al even klassiek retrodesign.

Deze instapper heeft in tegenstelling tot zijn twee broers geen elektronische zoeker, maar wel een groot naar boven en beneden verstelbaar lcd-scherm van 3 inch, met hoge resolutie van 920.000 subpixels. (Het scherm van de X-E1 zit vast, is iets kleiner en telt half zoveel subpixels.)

Ook kan hij draadloos met een tablet of smartphone praten, of met de pc in je thuisnetwerk. Daarvoor levert Fujifilm een speciale app en software.

Advertentie

De X-Trans APS-C-sensor is dezelfde als in de twee andere camera's. Omdat de laagdoorlaatfilter tegen lelijke moirépatronen ontbreekt, kun je van de volle resolutie van 16 megapixel profiteren. Deze filter, die doorgaans wat scherpte kost, is volgens Fujifilm niet nodig omdat het een alternatieve kleurverdeling voor de sensor heeft ontwikkeld.

De X-M1 is verder nog ietsje kleiner dan de X-E1. Ook heeft hij weer de vele typische Fujifilm-filtereffecten aan boord, plus een uitklapflitsertje. De bediening zit volledig aan de rechterkant, zodanig dat je met één hand kunt fotograferen.

Het is duidelijk dat Fujifilm met dit toestel zijn X-reeks naar een breder publiek van hobbyfotografen wil brengen, maar de eigenschappen zijn serieus. In serie schieten gaat met een snelheid van 5,6 frames per seconde, tot aan 30 beelden.

De camera komt in augustus in zilver, zwart en bruin in de winkel. Voor de body alleen betaal je dan naar verwachting 680 euro, met kitlens van 16-50mm erbij kost hij 1050 euro. Op de body passen alle bestaande Fujinon XF- en XC-objectieven.

Lees ook onze uitgebreide tests van de Fujifilm X-Pro 1 en de Fujifilm X-E1.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.