Dat iedereen tegenwoordig professioneel fotograaf is, stelden we onlangs al vast. De Amerikaanse krant Chicago Sun-Times is het er in elk geval roerend mee eens.

Dat iedereen tegenwoordig professioneel fotograaf is, stelden we onlangs al vast. De Chicago Sun-Times is het er in elk geval roerend mee eens.

De Amerikaanse krant zet namelijk zijn complete team van huisfotografen collectief op straat. Alle 28 medewerkers in vaste dienst hebben afgelopen vrijdag hun ontslag gekregen, zo melden meerdere Amerikaanse media.

De krant is met een oplage van ongeveer 400.000 exemplaren zeker niet het plaatselijke sufferdje, maar werpt zich met zijn besluit volgens sommigen nu toch in de strijd om die titel. Onder de slachtoffers bevindt zich namelijk ook John H. White, winnaar van de Pulitzer Prize voor fotojournalistiek in 1982.

Verplichte fotocursus voor verslaggevers
Journalisten van de krant moeten bij hun teksten voortaan ook beelden leveren. De reporters krijgen daarvoor de komende weken een verplichte scholing, zo verzekert de Chicago Sun-Times.

Het is nog niet helemaal duidelijk of het hierbij gaat om een serieuze fotografie-opleiding of om een cursus foto’s maken met je mobiele telefoon. Volgens voormalig Sun-Times-columnist Robert Feder is er sprake van het laatste. Hij citeert op Facebook redactiemanager Craig Newman, die in een memo spreekt over "iPhone photography basics".

Indien nodig worden er voor het dagelijkse nieuws nog wel professionele fotografen ingezet, maar dan alleen freelance medewerkers.

Meer onlinevideo
Volgens het dagblad is dit allemaal het gevolg van een veranderende behoefte van het lezerspubliek. Dat wil vooral meer bewegend beeld online, zo weet de krant.

De Chicago Sun-Times stamt uit 1844, dus heeft het grootste deel van de fotografiegeschiedenis wel meegemaakt. De huidige titel ontstond in 1948, toen de Chicago Sun en Chicago Times werden samengevoegd.
 

Lees ook de opinie van Shoot-medewerker Rob Mitchell over dit nieuws.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.