Dat de eenvoudige camera te lijden heeft onder de populariteit van smartphones is bekend. Maar in Engeland neemt de terugval nu ernstige vormen aan.

Dat de eenvoudige 'richt-en-schietcamera' zwaar te lijden heeft onder de populariteit van smartphones wisten we al. Maar in Engeland begint de terugval nu ernstige vormen aan te nemen.

Onderzoeksbureau Gfk heeft berekend dat er in de eerste maand van het jaar in het Verenigd Koninkrijk liefst 46% minder compactcamera's zijn verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Gfk heeft het dan over eenvoudige, basic toestellen met optische zoom van maximaal 10x.

Camerashops failliet
De crisis werd in januari al pijnlijk geïllustreerd met de sluiting van Jessops, een grote keten van camerashops in Groot-Brittannië. De failliete winkelketen had 192 vestigingen en zo'n tweeduizend medewerkers in dienst.

Omdat compactcamera's nog altijd de totale markt voor digitale camera's overheersen, heeft de foto-industrie automatisch zwaar te lijden. De Britse fotografiesector is 9,2% in waarde gedaald ten opzichte van 2011. Wanneer je de maanden januari 2012 en januari 2013 vergelijkt, is er sprake van een terugval van ruim 20 procent.

Duitsland
De onderzoekers van Gfk maakten onlangs ook cijfers uit Duitsland bekend. Ook daar loopt de afzet van compactcamera's terug, zij het iets minder dramatisch (17,5%). De verkoop van spiegelreflex- en systeemcamera's en objectieven neemt zelfs toe bij de oosterburen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.