De economische crisis mag dan hard en hardnekkig zijn, er worden nog steeds méér spiegelreflexcamera's verkocht.

De economische crisis mag dan hard en hardnekkig zijn, er worden nog steeds méér spiegelreflexcamera's verkocht. Dat blijkt uit nieuwe Duitse verkoopcijfers.

De financiële malaise en de opkomst van fotograferende smartphones hebben vooral hun weerslag op de verkoop van compactcamera's. Die bevindt zich al sinds 2008 in een vrije val.

In 2012 gingen in Duitsland, een van de grootste Europese markten, nog 'slechts' 6,11 miljoen compactcamera's over de toog, liefst 1,3 miljoen minder dan in 2011. Dit werd berekend door onderzoeksbureau Gfk.

Goede ontwikkelingen
Compactcamera's nemen nog altijd het leeuwendeel van de totale markt voor hun rekening. Dit wordt in Duitsland geschat op 83%, dus het zijn flinke klappen voor de fabrikanten. Maar voor de rest zijn de ontwikkelingen in de foto-industrie gunstig.

In 2012 vonden bij de oosterburen ruim een miljoen digitale spiegelreflexcamera's een nieuwe eigenaar. Een jaar eerder waren dat er nog 970.000.

Vele malen sterker groeien systeemcamera's, kleine geavanceerde toestellen zonder spiegel maar met de mogelijkheid om lenzen te verwisselen. De verkoop is namelijk met 70.000 exemplaren toegenomen naar 200.000. Nog steeds een relatief klein aantal, maar het groeitempo ligt hoog.

Opgeteld zijn er in Duitsland vorig jaar 7,4 miljoen digitale camera's verkocht, komende van 8,6 miljoen in 2011.

Meer objectieven
Opvallend is dat er daarnaast veel meer objectieven worden gekocht. Het totaalcijfer is gegroeid van 1,6 naar 1,8 miljoen. Dat heeft vooral te maken met de genoemde opkomst van systeemcamera's.

Naar flitsers en statieven is er nog steeds evenveel vraag, de verkoop hiervan blijft met respectievelijk 200.000 en 800.000 exemplaren stabiel in Duitsland. Fototassen zijn er iets minder in trek, en digitale fotolijstjes glijden hard bergaf.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.