De erkende lenzenbakkers grijpen de fotografiebeurs CP+ in Japan aan om nieuwe objectieven in de etalage te zetten.

De erkende lenzenbakkers grijpen de fotografiebeurs CP+ in Japan aan om verse waren in de etalage te zetten. Nikon, Sigma, Olympus, Panasonic en Tokina tonen er vanaf morgen tegelijk hun nieuwste objectieven.

Reus Nikon komt in maart en april met respectievelijk een Nikkor 18-35mm-groothoekzoom en een supertelelens van 800 mm. Dat laatste is een record voor een Nikkor-autofocuslens. Met bijhorende teleconverter haalt hij zelfs 1000 mm.

De supertelelens werd afgelopen zomer al gespot op de Olympische Spelen, een dozijn sportfotografen mocht daar proefmodellen gebruiken. Als zij, of bijvoorbeeld hun collega’s in de wereld van wildlife, een exemplaar willen bestellen, dan is hun tas zo'n 4,7 kilo zwaarder en hun portemonnee ruim 17.000 euro lichter.

De genoemde groothoekzoom is geoptimaliseerd voor fullframecamera’s en lijkt daarmee vooral bedoeld voor de onlangs gelanceerde Nikon D600 (lees de test). Maar hij past op alle Nikon-spiegelreflexcamera’s. De zoomlens kost naar verwachting 750 euro.

Lenzenfeestje
De CP+ Camera and Photo Imaging Show, zoals het evenement in de Japanse stad Yokohama voluit heet, gaat morgen open voor publiek en duurt vier dagen.

CP+ is een waar lenzenfeest, met opvallend veel nieuwe objectieven voor compacte systeemcamera's. Dat komt de stevige opmars van deze spiegelloze toestellen alleen maar ten goede.

Fabrikant Sigma kondigt er onder meer een 60mm-lens voor systeemcamera’s aan, plus een update van zijn 30mm-lens voor APS-C-spiegelreflexen van Canon en Nikon. De 60mm-lens past op Sony NEX- en Micro Four Thirds-body's. Het brandpunt wordt dan respectievelijk 90 en 120 mm in kleinbeeld.

Ook Panasonic en Olympus hebben nieuwe objectieven voor Micro Four Thirds. Panasonic komt met een standaardzoom van 14-42mm die is bedoeld als kitlens voor de eigen modellen GF5 en G5 (klik voor de tests). Panasonic heeft al zo’n lens, maar deze nieuwkomer heeft twee asferische elementen en is daarmee kleiner.

Olympus onthult een nieuwe 75-300mm-telezoom, die op een Micro Four Thirds-camera een bereik van 600 mm heeft en volgens de fabrikant ook bij sterke lichtinval nauwelijks lensflare of ghosting vertoont. Vanwege zijn beperkte gewicht (425 gram) is deze lens prima geschikt voor de PEN-systeemcamera's van Olympus.

Tokina tot slot toont een 70-200mm-telezoom voor fulframe én APS-C en een 12-28mm-groothoekzoom voor APS-C, die de bestaande 12-24mm-zoom vervangt.

De prijzen en lanceerdata van de meeste lenzen moeten nog worden onthuld. Alleen van de Olympus-telezoom is al bekend dat hij in maart verkrijgbaar is voor 550 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.