FotoMagico is een programma om je foto's professioneel te presenteren. Je kunt foto, video en audio eenvoudig combineren tot een pakkende presentatie.

FotoMagico is een programma om je foto's professioneel te presenteren. Je kunt foto, video en audio op een eenvoudige manier combineren tot een pakkende presentatie.

Een slideshow die je met FotoMagico (alleen voor Mac OS X) maakt, valt niet meer te vergelijken met een ouderwetse diavoorstelling waarbij je één na één door je reisdia's zapt. Als je de mogelijkheden van het programma benut, kan je je foto's verpakken in boeiende presentaties.

Nieuwe presentatie aanmaken
Wanneer je een nieuw project aanmaakt, kies je eerst waar je de presentatie aanvankelijk wil bekijken. Dat kan het beeldscherm van je Mac zijn, een televisie of een projector. Via de rechtermenukolom selecteer je vervolgens de gewenste afbeeldingen. Je kunt navigeren naar een map op je harde schijf, of foto's zoeken in Aperture, iPhoto of Adobe Lightroom. Je kunt raw-bestanden importeren, maar FotoMagico raadt aan om deze naar jpeg-formaat te converteren om je computer niet onnodig te belasten.

De gekozen foto's worden geplaatst als afzonderlijke dia's, en daartussen worden automatisch overgangen ingevoegd. Standaard past FotoMagico een eenvoudige Dissolve toe, maar je kan ook kiezen uit Cut, Fade en een lijst met 2D- en 3D-effecten. Elke dia krijgt ook het 'Ken Burns-effect' opgekleefd, waardoor de dia beweegt terwijl hij vertoond wordt. Je kunt de snelheid, de zoomfactor en het begin- en eindpunt van deze animatie per dia aanpassen.

Muziek toevoegen
Bij een presentatie hoort een mooie soundtrack, en gelukkig biedt FotoMagico veel mogelijkheden om beeld en geluid op elkaar af te stemmen. Muziek kies je uit je iTunes-bibliotheek, GarageBand of de geluidseffecten van iLife.

De waveform van het audiobestand wordt weergegeven op de tijdlijn van FotoMagico, en dat maakt het mogelijk om beeld en geluid synchroon te laten evolueren. Je plaatst heel eenvoudig markeringen wanneer je wil dat er een nieuwe dia getoond wordt. Je kunt ook een commentaartrack opnemen met de microfoon van je Mac.

Videoclips in een presentatie opnemen is ook mogelijk. Door met lagen te werken kun je video's laten afspelen met een foto als achtergrond, maar ook foto's op kleiner formaat presenteren op een achtergrondfoto en foto's ten opzichte van elkaar laten bewegen.

Naar YouTube, iPad of dvd
FotoMagico bewaart presentaties in een eigen bestandsformaat. Om het te delen zijn er heel wat opties. Heeft de bestemmeling ook een Mac, dan kun je een standalone-player aanmaken. Interessanter zijn de opties om de presentatie als een film in het gewenste formaat te exporteren. Je kunt deze vanuit FotoMagico op YouTube of Vimeo plaatsen. Verder kan je ook een video voor iPhone of iPad aanmaken, of de presentatie op een dvd-schijfje branden.

Conclusie
FotoMagico 4 is niet goedkoop, maar biedt heel wat mogelijkheden om je foto's in een prachtige presentatie te verpakken. Toch is het erg eenvoudig te gebruiken, en prima geïntegreerd met andere Mac-software. Wie het wil uitproberen, vindt op de website een testversie die vijf dagen meegaat.

Prijs: 99,99 dollar; 89 euro in de Apple App Store.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128103_webkenburns.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128103_webscherm.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128103_webintegratie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128103_webmarkers.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128103_webexport.jpg” caption=”Standaard krijgt elke dia een ‘Ken Burns-animatie’. Je kan dit effect per dia aanpassen.||Wanneer je een presentatie aanmaakt, kies je eerst waarop je die wil bekijken.||Vanuit FotoMagico haal je foto’s rechtstreeks uit iPhoto, Aperture of Adobe Lightroom.||Door markers op de audiotrack te plaatsen kun je muziek en beeld perfect synchroniseren.||Exporteer je presentatie meteen naar Vimeo of YouTube.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.