Fujifilm toont op de CES-beurs twee nieuwelingen in zijn lijn van duurdere compactcamera's in retro-outfit. De X20 is de opvolger van de X10, en de X100 krijgt een update in de X100s.

Fujifilm toont op de CES-beurs deze week twee nieuwelingen in zijn lijn van duurdere compactcamera’s in retro-outfit. De X20 is de opvolger van de X10, en het twee jaar geleden gelanceerde vlaggenschip X100 krijgt een update in de X100s.

Beide nieuwe camera’s lijken uiterlijk sterk op hun voorgangers, de vooruitgang schuilt vooral in het binnenwerk. Fujifilm heeft daarbij ingezet op snelheid in scherpstelling. Het claimt met de X100s zelfs ’s werelds snelste (hybride) autofocus in deze klasse te hebben. Het toestel stelt scherp in 0,08 seconde, zegt de fabrikant.

Splitting image
De X100s beschikt over 16,3 megapixels, een vast Fujinon 23mm-objectief (35 mm in kleinbeeld) met lichtsterkte f/2 en een vernieuwde, snellere beeldprocessor genaamd EXR II. De camera heeft een opvallende functie die Digital Split Image heet. Je krijgt op het schermpje twee beelden naast elkaar te zien. Wat je daar precies mee kunt doen is nog een mysterie, maar waarschijnlijk is het bedoeld als hulpmiddel om handmatig scherp te stellen op een detail of macro-opname.

Advertentie

"Veel minder ruis"
De X20 op zijn beurt heeft een X-Trans-sensor van 12 megapixel in huis, dezelfde nieuwe processor en een 4x optische zoomlens met lichtsterkte f/2,0-2,8. Opvallend aan deze compactcamera is een geavanceerde optische zoeker met een schermpje dat synchroon met de zoomlens meezoomt.

Volgens Fujifilm zorgen de nieuwe sensor en processor samen voor zeker dertig procent minder ruis, zowel voor de X20 als X100s. Filmen in full HD kan ook met deze twee nieuwkomers, met een snelheid van 60 frames per seconde.

De X100s gaat zo’n 1200 euro kosten en is in februari of maart verkrijgbaar in zwart en zilver-zwart. De X20 is er dan in dezelfde kleuren voor 550 euro.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/02/127609_webfujifilmx20.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/02/127609_webfujifilmx100s.jpg” caption=”Fujifilm onthult deze week in Las Vegas de X20. Deze compactcamera zal verkrijgbaar zijn in een zwarte en zwart-zilveren versie.||De X100s is een update van de X100, het topmodel onder de ‘edelcompactcamera’s’ van Fujifilm.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.