Capture One is al lang het favoriete programma van veel studiofotografen. Naast de pittig geprijsde Pro-versie is er een gekortwiekte Express-editie.

Capture One is al lang het favoriete programma van veel studiofotografen.

De software maakt het erg eenvoudig om tethered te werken: de camera wordt via een kabel aan de computer aangesloten, en de beelden worden meteen in Capture One ingeladen en verwerkt.

De professionele achtergrond vertaalt zich ook in ondersteuning voor digitale middenformaatcamera's van Phase One, Mamiya en Leaf. Naast de pittig geprijsde Pro-versie is er een gekortwiekte Express-editie (69 euro). Daarmee is tethered werken niet mogelijk, kan je geen ontwikkelpresets gebruiken of bewaren, en zelfs geen zwart-witomzetting doen.

Advertentie

Weinig overzichtelijk
Capture One Pro biedt alle functies die we van een digitaal workflowprogramma verwachten, maar ze zitten verborgen in een niet erg overzichtelijk programma. Daardoor duurt het wel even voor je met Capture One vertrouwd bent.

Het bevat unieke functies zoals een focusmasker dat toont welk deel van een foto 'in focus' is. Zo kan je na een portretshoot heel snel alle foto's opsporen waar de focus precies op de ogen ligt. De functie Surface smoothness zorgt ervoor dat grote oppervlakten een egale structuur krijgen, terwijl de scherpte in fijnere structuren bewaard blijft.

Nog meer professionele kunstjes zijn de EIP-export (enhanced image package), waarbij je je masterbestand en de aanpassingen samen kunt exporteren voor gebruik op een andere computer met Capture One, en de uitgebreide ondersteuning voor cmyk-kleurruimtes voor drukwerk.

Prijs: 229 euro, Windows/Mac

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.