Liever dan een statische reeks foto's wil je een vloeiende diashow met muziek, overgangen en tekst tonen. Met het gratis Bolide Slideshow Creator krijg je dat in weinig tijd voor elkaar.

Om een digitale diashow te maken kan je natuurlijk Microsoft Powerpoint of een heuse videobewerker opstarten. Maar als je het snel en moeiteloos wil, kunnen er weinig programmaatjes tippen aan Bolide Slideshow Creator.

De interface, die je ook in het Nederlands kan instellen, zit logisch in elkaar. Linksboven tref je een mediapaneel met enkele tabbladen aan. Hier haal je alle mediabestanden op die je in je diashow wil gebruiken: dus je foto’s en bijpassende muziek.

Slideshow Creator ondersteunt daarbij de meest gebruikelijke formaten, waaronder jpg, png, tif, bmp en wmf (foto’s) en mp3, aac, wma, m4a, mp4 en ogg (muziek). Om alle gewenste formaten zichtbaar te maken, moet je wel all (*.*) instellen bij Bestandstypen.

Keuze uit veertig overgangen
Daarnaast biedt het programma een hele reeks diaovergangen, in totaal bijna veertig. Er is ook een tabblad Effecten, maar dat blijft vooralsnog beperkt tot het zogenoemde Ken Burns-effect, waarbij je door pannen en zoomen de indruk wekt dat je met de camera over de foto beweegt. Ook kun je tekst aan je diashow toevoegen.

De bedoeling is dat je je media dan naar het onderste paneel versleept, op een soort storyboard. Naderhand kan je de media altijd nog naar een andere locatie binnen dat storyboard verslepen. Je bepaalt ook zelf de duur van elk van je afbeeldingen en overgangen. Standaard is dat respectievelijk 5 en 2 seconden.

Preview op volledig scherm
Er is nog een paneel en dat toont de voorbeeldweergave, met het resultaat van je dia-animatie. Maar je kunt dat ook schermvullend bekijken.

Handig is nog dat je via een andere knop snel een andere videoresolutie kunt instellen (van 128×160 tot 1920×1080) en dat je daarbij kan aangeven wat er precies moet gebeuren met afbeeldingen die niet binnen het opgegeven formaat passen. Je kunt ze strekken of uitbreiden, bijvoorbeeld.

Is je animatie klaar, dan kun je deze exporteren naar een videobestand. Je kunt kiezen tussen avi, wmv en mkv, waarbij er telkens drie verschillende kwaliteiten beschikbaar zijn.

Bolide Slideshow Creator is een gratis programma zonder overtollige franjes, en prima geschikt voor wie snel een eenvoudige diashow met beeld, geluid, tekst en overgangen wil. Je kunt het hieronder downloaden.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.