Je kon erop wachten, de eerste compactcamera van een groot merk die de sier maakt met het populaire Android-besturingssysteem voor smartphones.

Je kon erop wachten, de eerste compactcamera van een groot merk die de sier maakt met het Android-besturingssysteem.

De Coolpix S800c die Nikon vandaag aankondigt, is aan de ene kant een compactcamera, aan de andere kant een smartphone, vrij letterlijk.

Aan de achterzijde maak je via een oled-touchscreen van 3,5 inch verbinding met het internet. Ben je in de buurt van een wifihotspot, dan kun je foto's meteen uploaden en delen met de wereld.

Advertentie

Ook kun je contact leggen met de dienst Google Play en zo een heleboel apps downloaden, voor fotobewerking of voor sociale media als Facebook en Twitter. Spelletjes naar je camera halen is ook mogelijk. Al geïnstalleerd is een app die je doorverwijst naar Nikons eigen fotodienst My Picturetown.

Is er geen hotspot voorhanden, dan zet je foto's draadloos over van de S800c naar je telefoon of tablet om de beelden alsnog wereldkundig te maken.

Superzoom
Een verregaande flirt dus tussen een compactcamera en een smartphone. Maar dan wel nog met het voordeel van een Nikkor-superzoom aan camerazijde. De ingebouwde lens heeft een 10x optische zoom, met een bereik van 25 tot 250 mm in kleinbeeldequivalent. De maximale lichtsterkte is f/3,2 bij groothoekstand en f/5,8 bij telebereik. De gevoeligheid gaat tot ISO 3200.

Je maakt er foto's van 16 megapixel mee. Filmen in full HD is ook mogelijk, en je raadt het al, je video kan meteen op YouTube. Verder beschik je over gps, zodat je de foto-opnamen geografische informatie mee kunt geven.

Onwennig
Op fotosites wordt niet altijd even enthousiast gereageerd op dit nieuws van Nikon. Het is misschien nog onwennig dat een serieuze cameramaker zich in dit segment begeeft. Het Japanse merk had nog geen compactcamera met een functie voor draadloos internet.

Ook wordt gemopperd dat de cameraspecificaties weinig spectaculair zijn. En de 'smartphonekant' van het toestel werkt op de al wat oudere Androidversie 2.3, ook bekend als Gingerbread. Het is nog niet bekend of je die kunt opwaarderen.

De Nikon Coolpix S800c is er vanaf eind september in zwart en wit voor net geen 400 euro.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.