Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Een f/2.8 24-70mm standaardzoom behoort tot de basisuitrusting van de meeste professionele fotografen. Met de Lumix G X Vario 12-35 mm hebben gebruikers van Micro Four Thirds-camera's nu ook een vergelijkbare lens.

Het nieuwe objectief biedt een veelzijdig zoombereik van 12-35 mm. Doordat een Micro Four Thirds-sensor half zo groot is als een fullframesensor, geeft dat een vergelijkbare brandpuntsafstand van 24 tot 70mm.

Door het grote diafragma van f/2.8 kan je de achtergrond onscherp houden, al is de scherptediepte wegens de kleinere sensor wel groter dan op een fullframecamera bij hetzelfde diafragma.

Degelijke afwerking
Het lensoppervlak is voorzien van Panasonics Nano Surface Coating. Deze coating zorgt ervoor dat reflectie wordt geminimaliseerd. Het beeld wordt hierdoor scherp en spookbeelden (ghosts) en lichtvlekken (flare) worden sterk verminderd.

De Power O.I.S. (optische beeldstabilisator) waarmee deze Lumix G X-lens is uitgerust, zorgt er niet alleen voor dat kleine, snelle bewegingen maar ook grote, langzame bewegingen worden gecompenseerd, zodat er zelfs bij weinig licht, zoals 's avonds of binnenshuis, met gemak scherpe opnames kunnen worden gemaakt.

De lens is veel kleiner en lichter dan de fullframe equivalenten, met een lengte van 7,38 cm en een gewicht van 305 g. De lensvatting is voorzien van een rubberen ring, waardoor de lens beschermd is tegen spatwater en stof. De lens is in juni beschikbaar met een adviesprijs van 1.100 euro.

Eerste indrukken
Shoot kon al even aan de slag met het nieuwe objectief, op een Panasonic GX1. Het objectief voelt stevig aan en is prima afgewerkt.

De scherpstelling gaat snel en is vrij accuraat. Bij grote diafragma-openingen is de scherptediepte zo beperkt dat je nauwkeurig moet scherpstellen, wat met het aanraakscherm van de GX1 vlot gaat. De zoomring draait vlot en de O.I.S. doet zijn werk snel en vrij geruisloos.

Binnenkort zullen we dit objectief uitgebreider kunnen testen.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/21/120531_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/21/120531_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/21/120531_3.jpg” caption=”Het nieuwe Micro Four Thirds-objectief heeft een equivalent zoombereik van 24-70mm in fullframe.||Door het grote diafragma is de scherptediepte erg klein. (Panasonic GX1, f/2.8, 1/125, ISO 160, 28mm, onbewerkte JPEG.)||Een 100% crop uit de testfoto; we stelden scherp op dit linkeroog.”]Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.