In Berlijn heeft fabrikant Leica een bijzondere nieuwe camera getoond. De M Monochrom schiet alleen zwart-witbeelden.

In Berlijn heeft Leica gisteravond een bijzondere nieuwe camera getoond. De M Monochrom schiet alleen zwart-witbeelden.

Het is volgens de Duitse fabrikant de allereerste digitale camera met een fullframe zwart-witsensor.

Voor de M Monochrom ontwierp Leica een nieuwe 18 megapixel CCD-sensor die de gebruikelijke Bayer Pattern-filter ontbeert. Dit betekent dat het binnenkomende licht niet wordt opgesplitst in kleuren.

Omdat de camera dus geen kleuren herkent en complexe algoritmen achterwege blijven, neemt elke pixel de echte lichtwaarden op. Dat leidt tot authentieke zwart-witbeelden met veel meer detail dan bij een vergelijkbaar shot met een kleurgevoelige sensor, zo zegt de cameramaker. De lichtgevoeligheid gaat van 320 tot 10.000 ISO.

De body van de Monochrom M lijkt sterk op die van de M9-P van Leica. De meeste M-lenzen die Leica sinds 1954 heeft gemaakt passen erop.

"Zwart-wit populairder dan ooit"
De reden voor de lancering van deze camera is dat zwart-witfotografie volgens Leica populairder is dan ooit. "Fotografen blijven gefascineerd door de expressiviteit ervan", zegt productmanager Jesko von Oeynhausen. "Dit wordt voor ons bewezen door de grote aantallen monochrome beelden die wij ontvangen van de Leica M-gemeenschap."

Ook al beweert Leica dat de Monochrom M de eerste fullframe digitale zwart-witcamera is, toch hebben Kodak en Phase One aan het begin van de eeuw ook al digitale modellen gelanceerd waarmee je alleen zwart-witfoto's kunt maken.

De Leica M Monochrom is verkrijgbaar vanaf juli en gaat naar verwachting zo'n 7600 euro kosten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.