maan

Op 21 juli 1969 zet Neil Alden Armstrong als eerste mens een voet op de maan. Bijna vijftig jaar later nemen het boek MOON – De maan in de fotografie 1840-nu en de FOMU-tentoonstelling MAAN/MOON je mee op een fotografische reis naar ons dichtstbije hemellichaam, en weer terug. Als onderwerp van droom en verbeelding maar evengoed de inzet van een […]

Op 21 juli 1969 zet Neil Alden Armstrong als eerste mens een voet op de maan. Bijna vijftig jaar later nemen het boek MOON – De maan in de fotografie 1840-nu en de FOMU-tentoonstelling MAAN/MOON je mee op een fotografische reis naar ons dichtstbije hemellichaam, en weer terug. Als onderwerp van droom en verbeelding maar evengoed de inzet van een mondiale Space Race laat de maan niemand onberoerd.

maan
Fotograaf onbekend, collectie Maarten Dings.

 
Editors Maarten Dings en Joachim Naudts (FOMU Antwerpen) gaan op zoek naar het verhaal achter deze ongrijpbare schijf aan ons firmament en verzoenen haar wetenschappelijke, politieke en poëtische kanten. MOON toont de begindagen van de fotografie met foto’s van Draper (1840), Whipple (1852) en de onvolprezen maanatlas van Loewy & Puiseux (1896–1910). Via het Apollo-sleuteljaar 1969 en de periode van de Koude Oorlog laat MOON ook hedendaagse kunstenaars hun licht schijnen over de maan. Het resultaat is een prikkelende beeldenstroom die balanceert op de dunne grens tussen feit en fictie, tussen bittere ernst en zoete dromen.
maan
Lunar Orbiter 1 frame 1117, 1966 © NASA. Het Lunar Orbiter-programma bestond uit vijf onbemande ruimteschepen die tussen 1966 en 1967 nagenoeg de hele maan gedetailleerd in kaart brachten. Een deel van hun opdracht was het zoeken naar geschikte landingsplaatsen voor het Apollo-programma. De Orbiters hadden een ingenieus ingebouwd systeem waarmee de beelden aan boord ontwikkeld en gescand werden. Met behulp van een camera met twee lenzen werden lange 70 mm-filmstroken belicht, terwijl het ruimteschip over het maanoppervlak vloog. De foto’s werden als analoge signalen naar de aarde gezonden, waar de stroken uiteindelijk tot mozaïekbeelden samengesteld werden.

 
Het rijk geïllustreerde boek en de expositie bevat negentiende-eeuwse historische fotografie, archiefbeelden van NASA en Life, en divers werk van Annemie Augustijns, Fabrizio Boni & Giorgio De Finis, Tom Callemin, Cortis & Sonderegger, Cristina de Middel, Joan Fontcuberta, Vincent Fournier, Léon Gimpel, Harry Gruyaert, Kikuji Kawada, Sjoerd Knibbeler, Michael Light, Agnes Meyer-Brandis, Joel Meyerowitz, Aleksandra Mir, Lisa Oppenheim, Johan Österholm, Katie Paterson, Robert Pufleb & Nadine Schlieper, Penelope Umbrico, Garry Winogrand en anderen. In het boek staan essays van Wilco Versteeg en James Attlee.
Het boek MOON – De maan in de fotografie 1840-nu is voor 39,95 euro verkrijgbaar in een Nederlandstalige (ISBN 978 94 9267 7) en een Engelstalige editie (ISBN 978 94 9267 799 0 ), heeft afmetingen 28 x 23 cm en telt 224 pagina’s met een hardcover.
De tentoonstelling MAAN/MOON is van 28 juni tot 6 oktober 2019 te bezichtigen in het Fotomuseum in Antwerpen.
maan
Penelope Umbrico (VS), Everyone’s photos, any license. Penelope Umbrico vroeg via Flickr professionele en amateurfotografen om hun foto’s van volle manen te mogen gebruiken voor een installatie. Het werk beklemtoont de relatie tussen de waargenomen democratische natuur van het medium fotografie en de actuele exclusiviteit van zijn technologie. In de context van de overvloed aan digitale beelden stelt het werk concepten als originaliteit en individualiteit in vraag.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.