ErwinOlafIAm

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Nederlandse topfotograaf Erwin Olaf presenteert uitgeverij Hannibal het eerste uitgebreide overzicht van zijn werk. Het vuistdikke boek met maar liefst 240 foto’s toont zowel zijn vroegste zwart-witbeelden als zijn iconische vrije werk, tot aan de nieuwste – en tot nu toe ongepubliceerde – series die hij maakte in […]

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Nederlandse topfotograaf Erwin Olaf presenteert uitgeverij Hannibal het eerste uitgebreide overzicht van zijn werk. Het vuistdikke boek met maar liefst 240 foto’s toont zowel zijn vroegste zwart-witbeelden als zijn iconische vrije werk, tot aan de nieuwste – en tot nu toe ongepubliceerde – series die hij maakte in Shanghai en de Verenigde Staten. 

Dit chronologische overzicht beschrijft de unieke visie van de kunstenaar en zijn evolutie tijdens de afgelopen vier decennia, van brutale provocateur in het Amsterdamse nachtleven tot koninklijke portrettist en meester van de verstilling. Olaf beheerst de kunst van de fotografie tot in de kleinste finesses en biedt een wrang, indringend commentaar op de context van zijn werk.

Erwin Olaf, Rain, The Ice Cream Parlour. 2004 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery

 

Meerdere exposities Erwin Olaf

Het fotoboek vergezelt een groots retrospectief op meerdere locaties. De start wordt gegeven met een dubbelexpo in het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum in Den Haag (van 16 februari tot en met 12 mei 2019) en een tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam (2 juli tot 22 september 2019). De tentoonstelling reist ook naar andere locaties in Europa, China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

De publicatie bevat een introductie door Wim van Sinderen (Fotomuseum Den Haag) en teksten van Francis Hodgson (professor Culture of Photography aan de Universiteit van Brighton), Mattie Boom (Rijksmuseum Amsterdam), Laura Stamps (Gemeentemuseum Den Haag), W.M. Hunt (auteur en voormalig fotogalerist) en Lesley A. Martin (Aperture).

I Am van Erwin Olaf heeft een hardcover, 400 pagina’s en een formaat van 29,50 cm X 22,90 cm en is verkrijgbaar voor een prijs van 64,50 euro.

Erwin Olaf - Berlin_Freimaurer Loge Dahlem - 22nd of April_2012
Erwin Olaf, Berlin, Freimaurer Loge Dahlem, 22nd of April, 2012, 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.