Deze Philips uit de zakelijke lijn richt zich op computergestuurd ontwerp en productie, maar lijkt ook een uitstekende keuze voor fotografie.

Deze Philips uit de zakelijke lijn richt zich op computergestuurd ontwerp en productie, maar lijkt ook een uitstekende keuze voor fotografie.

Hij heeft een sober maar net uiterlijk, met kader in geborsteld zwart en een steun met mat zilver detail. Wie een monitor zoekt met net dat extraatje meer, zit hier aan het juiste adres.

Een volledige reeks video-ingangen wordt aangevuld met een DisplayPort-uitgang voor daisychaining. Bovendien kan je twee bronnen aansluiten om ‘picture in picture’ te bekijken. De voet roteert, het scherm is ruim in de hoogte verstelbaar en bruikbaar in portretmodus. Een USB-hub met drie USB 3.0-poorten is ingebouwd.

Advertentie

Dimmer
Twee unieke eigenschappen sluiten de lijst af: het scherm heeft een ingebouwde webcam met microfoon en een aanwezigheidssensor. Die laatste dimt het scherm automatisch zodra je er niet meer voor zit. Daarmee hou je het verbruik extra onder controle.

De eenvoudige en goed gestructureerde menu’s zijn makkelijk te gebruiken met de tiptoetsen aan de voorzijde van het kader. Helaas zijn die niet verlicht en de opschriften nauwelijks te lezen. Voor meer gebruiksgemak schakel je over op de bijgeleverde SmartControl Premium-software.

De Philips gebruikt net zoals de AOC een PLS-scherm. Ze delen daarom ook veel karakteristieken. De Philips levert een goede uniformiteit en de achtergrondverlichting schijnt niet door aan de randen. Het contrast is matig, maar het verbetert sterk als je de maximale helderheid laat zakken naar 100 cd/m².

De kalibratie
Philips levert meestal goed gekalibreerde monitoren, maar dat kan op dit exemplaar toch beter. De grijsschaal is goed, overwegend een tikje te rood en in de witste tinten te blauw. Ook de gammawaarde is prima, alleen is ze wat aan de hoge kant in de donkerste tinten. Dat benadrukt contrast, maar kost wat zwartdetail. De grootste fout zien we in het kleurbereik. Dat is niet alleen wat te breed, met een groen en rood dat te sterk verzadigd is, maar blauw wijkt zelfs af naar magenta. Ook de Philips zal dus sterk profiteren van een goede kalibratie.

De Philips combineert degelijke prestaties met een aantal unieke features. De meerprijs die je ervoor betaalt, lijkt ons erg redelijk.

Prijs: 599 euro

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.