RECENSIEOVERZICHT | |
PRO
| |
CON
| |
PRIJS: €799 | 8 TOTALE SCORE |
De Xiaomi 14T Pro maakt zich sterk in het smartphone middensegment met een indrukwekkend display, sterke prestaties en uitstekende fotomogelijkheden.
Toen Xiaomi de 14T en 14T Pro vorige maand aankondigde, maakte het meteen duidelijk dat het AI is waar het bij de 14T Series allemaal om draait. Op zich geen grote verrassing, want zowat elk merk heeft dit jaar een poging gedaan. Van Apple Intelligence tot de AI Eraser van OnePlus en de vele AI nieuwigheden die Google aan Android heeft toegevoegd, iedereen wil zijn graantje meepikken. Met de 14T Series werkte Xiaomi samen met Google om Gemini naar hun smartphones te brengen en zette het ook zijn eerste bescheiden stappen met eigen toevoegingen.
Daarnaast vinden we op de Xiaomi 14T Pro ook opnieuw een camerasysteem terug dat tot stand kwam in samenwerking met Leica. Eerder dit jaar zorgde het duo al voor een unieke fotografie-ervaring in de vorm van de Xiaomi 14 Ultra en Photography Kit en deze keer staat nachtfotografie centraal. Of Xiaomi ook op een prijspunt van 799 euro indruk kan maken, lees je hieronder.
Nieuw ontwerp, groot camera-eiland
De Xiaomi 14T Pro ziet er anders uit dan zijn voorganger en heeft een nieuw aluminium ontwerp gekregen. Geen titanium dus zoals bij de iPhone en dat is ook geen vereiste, maar het is een beetje vreemd gezien de drie officiële kleuren Titan Blue, Titan Black en Titan Grey genaamd zijn. In België lijkt momenteel enkel Titan Black verkrijgbaar te zijn.
Alle drie de kleuren zien er premium uit en dankzij de afgeronde achterkant ligt de smartphone prima in de hand. Xiaomi moet hier zeker niet onderdoen voor vlaggenschepen van andere merken. In het geval van onze Titan Gray 14T Pro was de achterkant wel heel gevoelig aan vingerafdrukken. Wie zich daar aan stoort zal blij zijn dat er een degelijke zwarte case wordt meegeleverd, iets dat we zeker appreciëren.
Het camera-eiland van de 14T Pro is aan de grote kant, maar dat lijkt dit jaar de trend te zijn, Het eiland heeft dezelfde kleur als de rest van de smartphone. Fijn als je geen case gebruikt, maar Titan Blue kan ongetwijfeld vloeken met een hoesje rond je telefoon, iets dat we bij de OnePlus 12 ook al zagen. Het Leica-logo is verder duidelijk zichtbaar en dat is voor fotografen natuurlijk een extra flex. Tot slot is het fijn dat het camera-eiland zo gepositioneerd is dat de telefoon niet wiebelt wanneer je hem gebruikt terwijl hij op je bureau ligt.
Beeldscherm tot 144Hz
Xiaomi gebruikt al wel eens vaker een uitstekend scherm in zijn smartphones en dat is ook nu weer het geval bij de 14T Pro; Het display bevindt zich ergens tussen FHD en QHD met een resolutie van 1220 bij 2712 pixels. De CrystalRes AMOLED gekoppeld aan een variabele verversingssnelheid tot 144 zorgt in dit geval voor een vlotte ervaring in zowat elke situatie. Van browsen tot scrollen door Instagram en zelfs gaming, de ervaring was steeds van het hoogste niveau. De piekhelderheid van 4000 nits maakte ook dat je zelden in een situatie terechtkomt waar het scherm amper zichtbaar is.
HyperOS met Google Gemini
Hoewel we stilaan de eerste toestellen zien uitrollen met Android 15, koos Xiaomi hier nog niet voor. Er wordt gebruikgemaakt van HyperOS gebaseerd op Android 14. Dit stopte Xiaomi echter niet van het samenwerken met Google om tal van AI-mogelijkheden naar het toestel te brengen via Gemini. Je kan chatten met Gemini of tools zoals Circle to Search gebruiken, een handige toevoeging die je iets laat omcirkelen op je scherm, waarna Google ernaar op zoek gaat. Handig om snel iets te vinden.
Een Xiaomi-specifieke toepassing is Interpret Audio, dat je helpt bij het real-time vertalen van gesprekken. Een vereiste is wel dat, net zoals bij Google Translate, beide deelnemers duidelijk en niet te snel praten. De interface is in dit geval wel gebruiksvriendelijker dan de laatstgenoemde. Tal van andere AI-toepassingen zijn beschikbaar, zoals AI Notes, AI Subtitles,… Soms zit de functionaliteit wel goed verborgen in de apps en moet je even zoeken of zelfs nog de AI-plugin installeren. Bij AI Gallery bijvoorbeeld, waarvan het niet meteen duidelijk was wat de AI nu juist toevoegt. Hier is dus nog werk aan de winkel, maar omdat AI nog in de kinderschoenen staat tillen we hier momenteel niet te zwaar aan. Het is momenteel voor elk smartphonemerk experimenteren en kijken welke functies echt meerwaarde bieden.
Verder draait HyperOS vlot en hebben we weinig op te merken, behalve dan dat er best wel wat bloatware geïnstalleerd is. AlieExpress, TikTok, WPS Office,… het zijn voor de Europese markt niet eens de meest relevante titels en ze mochten dan ook afwezig zijn. In dezelfde folder staan ook suggesties voor casino-apps en dat vinden we al helemaal niet kunnen, omdat er ongetwijfeld jongeren zijn die de telefoon zonder ouderlijk toezicht gaan gebruiken.
Fotografie met de Xiaomi 14T Pro
We waren enorm onder de indruk van de fotografiemogelijkheden van de eerder dit jaar uitgebrachte 14 Ultra en de verwachtingen waren dan ook hoog voor de – uiteraard meer bescheiden – cameramogelijkheden van de 14T Pro. De samenwerking met Leica werpt tot dusver zeker vruchten af voor Xiaomi en ook bij dit toestel is dat weer het geval.
We merkten op dat we vooral graag gebruik maakten van de 50 megapixel hoofdcamera in plaats van de portretcamera om de beste foto’s te bekomen. Dit omdat je met de hoofdcamera nog makkelijk op 46mm een foto kan maken zonder dat de telefoon beslist naar de telefoto camera te wisselen, die ondanks dat hij ook 50 megapixel is, wat minder lichtsterk is en ook voor een soms wat te sterk contrast lijkt te zorgen. In de portretmodus ben je beperkt tot 23 en 35mm als je enkel de hoofdcamera wil gebruiken.
Verder zorgt de samenwerking met Leica voor heel wat extra mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld wisselen tussen de stijlen Leica Authentic en Leica Vibrant. Ook hier raden we de hoofdcamera aan om de variatie tussen de twee stijlen zo duidelijk mogelijk te zien, want ze zijn zeer verschillend. Welke je ook kiest, het is meteen duidelijk dat ze beide zeer kleurrijk zijn. Je moet dus houden van verzadigde kleuren. Langs de ene kant zorgt dit voor foto’s die klaar zijn om online gedeeld te worden, maar sommige gebruikers zullen natuurgetrouwe foto’s verkiezen die ze nadien zelf naar smaak kunnen bewerken, iets waar de Xperia 1 VI bijvoorbeeld heel goed voor is. Los daarvan zal je ongetwijfeld prachtige foto’s kunnen maken, zeker als je ook nog eens met de Leica filters begint te spelen en uiteindelijk je eigen stijl vindt.
De aanwezigheid van kleuren helpt de nachtmodus wel enorm en daar heeft Xiaomi de focus op gelegd voor deze lancering en het wordt ook de focus van de nieuwste Xiaomi Master Class. Hier waren we dan ook van onder de indruk en de AI processing die achter de schermen gebeurd draagt zeker bij tot betere foto’s die je niet met concurrerende toestellen kan maken. De kleuren zijn prima en de manier waarop licht vastgelegd wordt is uitstekend, met knappe foto’s als gevolg. Toen onze avondshoot in het water viel, konden we meteen ook bevestigen dat de IP68 certificering van de telefoon tegen spatwater niet gelogen is.
Verder moeten we nog opmerken dat de menu’s in de camera-app niet altijd even duidelijk zijn en dat lijkt onrechtstreeks een gevolg van de hoeveelheid mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een gewone video maken, maar er is ook de Movie en Director’s Mode en Dual Video mode én een Short Video modus die al bijna een volwaardige editor is met Instagram-effecten en zelfs muziek. Voor fotografie is de situatie gelijkaardig en het lijkt dus geen slecht idee voor Xiaomi om de camera-app voor de volgende generatie opnieuw uit te vinden.
Voorbeeldfoto’s Xiaomi 14T Pro
Prestaties en batterijduur
Veel smartphones gebruiken tegenwoordig Snapdragon chipsets, maar Xiaomi koos voor de 14T Pro voor een Dimensity 9300+ chipset en deze presteert zeer goed. Het is dan ook bijna onmogelijk om in een scenario terecht te komen waar je het de telefoon moeilijk maakt, tenzij je enorm zware games gaat spelen en ook dan wordt de telefoon vooral warm, maar niet onbruikbaar.
Het toestel heeft 12GB LPDDR5X RAM aan boord en kan dat uitbreiden door gebruik te maken van maximaal 12GB intern geheugen, in te stellen via Memory Extension. De volledige 12GB extra is zeker niet nodig, en 6GB was in ons geval meer dan prima.
Fans van draadloos opladen zullen blij zijn dat dit dit jaar een optie is bij de Xiaomi 14T Pro en dan meteen aan een zeer sterke 50W dankzij HyperCharge. Veel beter dan sommige andere merken doen en zelfs sneller dan het bedraad opladen van een iPhone. Wie een kabel verkiest kan genieten van 120W snelladen. Een lader zit helaas niet langer in de doos en moet waarschijnlijk apart aangeschaft worden, want weinig smartphones bieden momenteel 120W aan en je zal deze dus niet zomaar thuis hebben liggen. Volledig opladen kan aan deze snelheid in zo’n 20 minuten.
Eindoordeel Xiaomi 14T Pro
Bij Shoot hebben we genoten van de fotografie-ervaring die de Xiaomi 14T Pro te bieden heeft. De samenwerking met Leica werpt zijn vruchten af en zorgt voor scherpe, kleurrijke beelden overdag en ook voor nachtfotografie kan je op het toestel vertrouwen. HyperOS draait vlot en aan een snelheid die moeilijk te onderscheiden is van die van duurdere vlaggenschepen. Dit en verbeteringen op vlak van design en opladen, maakt van de Xiaomi 14T Pro een goede koop in het middensegment.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.