Fujifilm X-T50 in het zonlicht

De Fujifilm X-T50 is een compacte allrounder en verschijnt tegelijk met een opgefriste standaardzoom. Tijd voor een kennismaking.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

De Fujifilm X-T50 is de vijfde telg in een reeks compacte APS-C camera’s met een klassiek SLR design, met onder meer draaiknoppen en een centrale zoeker onder een faux-prismakap. Binnenin vinden we nu de hoogwaardige 40,2 Mpix BSI CMOS X-Trans sensor en de snelle X-Processor 5 terug, net als bij de X-H2 en X-T5 topmodellen en bij de X100VI compactcamera. Bovendien kreeg de X-T50 een 5-assige sensorstabilisatie (IBIS) met winst tot 7 stops.

Qua uiterlijk onderscheidt de X-T50 zich van de eerdere X-T30II door meer afgeronde vormen bovenaan en door een herziene handgreep. Die steekt nu vooraan verder uit en kreeg aan de achterzijde meer steun bij de duim. Ondanks de toevoeging van een IBIS systeem wordt de X-T50 maar enkele millimeter groter dan zijn voorganger, wel zo’n 15% zwaarder. Het geheel oogt een stuk eigentijdser.

De elektronische beeldzoeker (2,36 Mpix, 0,62x vergroting) bleef dezelfde. Het 3 inch LCD-aanraakscherm kantelt ook nu enkel naar boven en onder, maar kreeg wel een licht hogere resolutie van 1,84 Mpix.

Advertentie

Om het toestel compact te houden behield Fujifilm het kleinere NP-W126S batterijtype, goed voor ca. 390 shots in economy modus (ca. 300 in boost modus). De body kreeg geen extra bescherming mee tegen vocht en stof. Naast de gebruikelijke zilveren en zwarte uitvoeringen is de X-T50 vanaf midden juni ook beschikbaar in een bijzonder aantrekkelijke ‘charcoal silver’ uitvoering.

Specificaties Fujifilm X-T50

  • Adviesprijs: 1.499 euro (body), 1.599 euro (kit met XC 15-45), 1.899 euro (kit met XF16-50)
  • Resolutie: 7728 x 5152 pixels (40,2 Mpix)
  • Sensor: X-Trans BSI CMOS, 23,5 x 15,7 mm
  • Gevoeligheid: ISO 125-12800 (ext. 64-51200)
  • Sluitertijd: 15 min tot 1/4000 sec (MS), 15 min tot 1/180000 sec (ES)
  • Reeksopnames: max. 8 fps (MS) – 20 fps (ES)
  • Video: 6.2K/30P, 4K/60P, FHD/240P 4:2:2
  • Stabilisatie: tot 7 stops
  • Scherpstelling: 425-zone fasedetectie
  • EVF: 0,39” 2.36 Mpix OLED 0,62x
  • LCD: 3,0” 1,84 Mpix touch LCD
  • Geheugen: SD/SDHC/SDXC UHS-II
  • Afmetingen: 124 x 84 x 49 mm
  • Gewicht: 438 g (incl. batterij en kaart)

Kant-en-klare beelden recht uit de camera

De Fujifilm X-T50 gaat net als alle andere X-T modellen uit van een manuele instelling van de belichtingsparameters met draaiknoppen op het toestel (en met een diafragmaring op de lens).

Fujifilm X-T50 van bovenaf
Nieuw op de X-T50: een keuzeknop om een filmsimulatie in te stellen.

De X-T50 heeft een aparte filmsimulatieknop links op de bovenplaat, om snel een keuze te kunnen maken uit één van de inmiddels 20 ‘looks’ waarvoor Fujifilm vermaard is. Elke filmsimulatie biedt een samenhangend geheel van parameters zoals kleur, tooncurve, korrel … veelal geïnspireerd op 90 jaar ervaring met analoge filmsoorten. Zo bepaalt de gebruiker meteen het karakter en de sfeer van de JPG-beelden die zonder verdere nabewerking gebruikt kunnen worden.

De draaiknop geeft directe toegang tot acht vaak gebruikte filmsimulaties, en heeft verder drie standen waaraan de gebruiker een eigen keuze kan koppelen. De instelling op de knop heeft voorrang op eender welke elders ingestelde waarde, behalve in de ‘C’ positie: dan kan het selecteren gebeuren via het menu of met de voorste commandoschijf, maar wordt tevens de filmsimulatie gedefinieerd binnen één van de custom modes gerespecteerd.

Bij het kiezen van een filmsimulatie met de draaiknop verschijnt in de zoeker of op het scherm niet alleen een voorvertoning van het effect maar ook een leuke grafische voorstelling (met een afbeelding van het overeenkomstige filmdoosje!) en kan met één druk op de knop wat informatie over de gekozen look bekeken worden.

Voorbeeld filmsimulaties op X-T50
Bij het kiezen van een filmsimulatie verschijnt een duidelijke voorvertoning.


Noteer nog dat de rol van de verdwenen ‘drive mode’ draaiknop (die toegang geeft tot reeksopnames, bracketing, meervoudige belichting …) wordt overgenomen door een specifieke functietoets achteraan links.

Is de Fujifilm X-T50 een ‘X-T5 junior’?

Dankzij de 40 Mpix sensor en de X-Processor 5 levert de Fujifilm X-T50 beelden met dezelfde hoge kwaliteit als die van een X-T5. Met eenzelfde beeldverwerkingsketen komen uiteraard dezelfde geavanceerde features en algoritmes mee over. Zo leidt de lagere basisgevoeligheid van ISO 125 tot een groter dynamisch bereik, en werkt de autofocus niet alleen sneller maar ook met AI-ondersteunde algoritmes voor het automatisch herkennen en volgen van het onderwerp. De elektronische sluiter gaat tot 1/180.000 en laat reeksopnames tot 20fps toe. Met een digitale teleconverter functie kan 1,4x of 2x ‘ingezoomd’ worden (voor JPG-beelden met resp. 20Mpix en 10Mpix).

detailweergave voorbeeldfoto's
 De detailweergave en het dynamisch bereik van de X-T50 zijn identiek aan die van de X-T5.

Krachtige videofuncties zijn evenzeer aanwezig: er kan gefilmd worden aan 6.2K/30P, 4K HQ/30P, 4K/60P en FHD tot 240P, telkens in 10-bit 4:2:2 formaat en met interne of externe opname tot 60 minuten. Tracking AF en bijkomende digitale beeldstabilisatie zorgen voor scherpe clips. Een F-Log2 profiel garandeert een dynamisch bereik van 13+ stops. Via de HDMI aansluiting zijn ook 12-bit ProRes RAW of Blackmagic RAW mogelijk.

De Fujifilm X-T50 kan zonder verdere accessoires foto’s en videoclips meteen na de opname automatisch naar een Frame.io cloud server doorsturen via een beveiligde Wifi-verbinding, als back-up of om ze onmiddellijk voor verdere bewerking aan te bieden.

Bijzonder interessant voor het beoogde doelpubliek is de AUTO opnamestand, waarbij de camera automatisch de omstandigheden herkent en er de optimale instellingen voor kiest. Daarbij worden ook automatische onderwerpherkenning en AF tracking (voor zowel stills en video) ingezet. Ideaal om zorgeloos herinneringen op te slaan! Tot slot heeft de X-T50 nog een kleine uitklapbare flits, om bv. schaduwen op te lichten.

Een volwaardige X-T5 camera heeft uiteraard nog extra troeven, te beginnen met een grotere en steviger behuizing die uitgebreid beschermd is tegen vocht en stof. Daarbinnen is meteen plaats voor een krachtiger batterij, dus een grotere autonomie. De mechanische sluiter laat snellere reeksopnames toe (15 fps i.p.v. 8 fps), de elektronische zoeker heeft een hogere resolutie en vergroting, het LCD-scherm kantelt in drie richtingen, en er zijn twee SD-kaartsleuven voorzien. Voor sommige gebruikers zijn dat stuk voor stuk belangrijke pluspunten; anderen zullen die extraatjes graag aan zich laten voorbijgaan in ruil voor een compacter geheel met een scherpere kostprijs.

Verschillende formaten van de Fujifilm X-T50
De X-T50 verpakt de essentie van een X-T5 in een lichtere en meer compacte behuizing.

Specificaties Fujifilm XF16-50mm F2.8-4.8 R LM WR

  • Adviesprijs: 799 euro
  • Opbouw: 11 elementen in 9 groepen
  • Zoombereik: 16-50 mm (24-76 mm fullframe equivalent)
  • Diafragma: f/2.8-4.8 tot f/22, 9 lamellen
  • Scherpstelling: automatisch/manueel
  • Min. afstand: 24 cm (0,30 x vergroting)
  • Filtermaat: diameter 58 mm
  • Afmetingen: diameter 65 mm x 71,4 mm
  • Gewicht: 240 g

Een next-generation kitlens

Het XF18-55mm f/2.8-4 objectief was in 2012 de allereerste zoomlens met de Fujifilm X-vatting. Twaalf jaar lang bleef het dé kitlens bij uitstek voor de openvolgende generaties X-camera’s, en presteerde daarbij ruim beter dan wat je gemiddeld van zo’n standaardlens kan verwachten. Ook op een 40 Mpix toestel ging de beeldkwaliteit er nog verder op vooruit, maar helemaal het uiterste halen uit die hoge sensorresolutie leek niet mogelijk.

Met de XF16-50mm f/2.8-4.8 werpt Fujifilm een nieuwe spits in de strijd, en introduceert meteen een hele reeks verbeteringen. Wat het zoombereik betreft wint de lens 2 mm bij aan de groothoekzijde, maar levert lichtjes in aan de tele kant. Het eerste betekent in de praktijk een merkbaar en welgekomen voordeel, het tweede is niet zo erg nu een 40 Mpix sensor heel wat croppen mogelijk maakt. Met een fullframe equivalent van 24mm tot 76mm sluit de XF16-50 aan bij de traditionele midrange zoomobjectieven. In vergelijking met de voorganger is de lichtsterkte bij 18mm brandpuntsafstand ongeveer 1/3 stop lager, oplopend tot zowat 1/2 stop verlies aan het eindpunt. Opnieuw nauwelijks een probleem, gezien de toenemende ruisongevoeligheid bij hogere ISO gevoeligheden. Er is verder geen optische beeldstabilisatie meer ingebouwd, nu alle recente X-camera’s met interne sensorstabilisatie uitgerust zijn.

Voorbeeldfoto's Louvain-La-Neuve
2 millimeter extra aan de groothoekzijde maakt echt wel een verschil ….


De XF16-50 is opgebouwd uit 9 lenselementen, waaronder drie asferische en drie met extra-lage dispersie: die zorgen voor een haarscherpe detailweergave en minimale aberraties. De scherpstelling maakt gebruik van een zeer stille, supersnelle en erg nauwkeurige lineaire motor. Scherpstellen en zoomen gebeurt volledig intern: de lengte blijft aldus in alle omstandigheden onveranderlijk op 71,4 mm. Met een buitendiameter van 65 mm is het objectief geschikt voor 58mm schroeffilters. Het gewicht bedraagt amper 240 g, 25% minder dan de voorganger. De lens is weerbestendig en bruikbaar tot -10° C.

Fujifilm zorgde ook voor een zeer korte minimale scherpstelafstand van 24 cm (gemeten vanaf het sensorvlak) over het gehele zoombereik. In de telestand resulteert dit in een maximale vergroting van 0,3x (gelijk aan 0,45x in fullframe formaat).

close-up foto voorbeelden X-T50
Een zeer korte minimale scherpstelafstand maakt mooie close-up beelden mogelijk.

De XF16-50 is leverbaar vanaf half juli 2024, apart of in kit met een X-T50, X-T5 of X-S20 camera (die alle over ingebouwde beeldstabilisatie beschikken).

En dan: op stap!

We namen de combinatie X-T50/XF16-50 mee naar een Belgiumdigital Shooting Day in de universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Body en objectief samen wegen minder dan 700 g en zijn daarom uiterst draagbaar. De camera biedt een soliede en zekere grip en de lens balanceert perfect in het geheel. We konden daarom vrij en ongehinderd alles wat op onze weg kwam fotograferen.

Voor wie al eerder een X-camera gebruikt heeft voelt de X-T50 meteen vertrouwd aan. Hier en daar moest wat ‘muscle memory’ bijgeschoold worden, het toestel is dan ook bijzonder compact. Het viel op hoeveel vaker we door de filmsimulatieknop bewust over een geschikte kleur- en toonweergave nadachten, ook al werden de foto’s eveneens als RAW-bestanden opgeslagen. De autofocus werkte snel en trefzeker, de zoomring liet zich comfortabel bedienen. Het uitgebreide bereik aan brandpuntsafstanden is enorm handig bij zo’n stadswandeling, telkens weer duikt een ander soort fotogeniek onderwerp op. En 40 Mpix beelden laten veel ruimte om waar nodig achteraf nog bij te snijden. Geen probleem dus voor landschappen, architectuur, straattaferelen, groepsfoto’s, portretten, close-ups …

Meer voorbeeldfoto's met Fujifilm X-T50
De X-T50/XF16-50 combinatie kan allerhande situaties prima aan.

Achteraf blijkt de kwaliteit van onze opnames geheel zoals verwacht. De X-T50 is dan ook net een kleiner versie van een X-T5, zonder enige toegeving op beeldverweking en weergave. Ook de XF16-50 lens presteert uitstekend en gaat duidelijk zonder moeite om met een hoog-resolutie sensor. Aan testen van de videofuncties kwamen we helaas (nog) niet toe.

Wie op zoek is naar uitstekende beeldresultaten, hoge prestaties en grote mobiliteit moet zeker even stilstaan bij deze nieuwe X-T50. De aankoop ervan als kit met een XF16-50 is trouwens aantrekkelijk geprijsd. X-fotografen die een betere maar compacte en betaalbare zoomlens wensen vinden ongetwijfeld hun gading bij de XF16-50, zeker als hun huidige camera met sensorstabilisatie uitgerust is.

Een verdere, uitgebreide bespreking volgt in het augustusnummer van Shoot.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


2 REACTIES

  1. Een zeer aantrekkelijke camera de X-T50 (438 gr). Met een zeer aantrekkelijke standaard lens. Maar 240 gr!
    Nu maar hopen dat er nog lenzen volgen in dezelfde gewichtscategorie. Want dat is wel nodig om op dezelfde lijn verder te bouwen. En het bestaande gamma van Fujifilm is veel te zwaar om daaraan te voldoen bij deze lichte camera

  2. Desondanks de kwaliteiten van deze camera lijkt hij meer toegespitst op filmen met zijn linker knop. Ben je daar niet voor geïnteresseerd denk ik dat je beter kiest voor de X-T5 ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in