ISO 800 - 14 mm - f/2,8 - 5,0 sec - Kris Christiaens

Voor Shoot ging Kris Christiaens op pad met de Nikon NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S, een lichtsterke groothoeklens.

Toen ik eind 2022 met enkele vrienden besloot een reis te maken naar Scandinavië voor het fotograferen van het prachtige noorderlicht ging ik op zoek naar de gepaste lens voor deze bijzondere en uitdagende opdracht. Ik had een zeer lichtsterke lens nodig met een ultragroothoek aangezien ik de sterrenhemel en het mogelijke noorderlicht zo wijd en indrukwekkend mogelijk in beeld wou brengen. Na wat research gedaan te hebben kwam ik al gauw uit bij de Nikon NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S die door velen werd omschreven als de perfecte lens voor het fotograferen van landschappen en sterrenhemels.

Lees ook: De beste lens voor je camera: Welk objectief moet je kopen?

Doordat deze lens lichtsterk is, kan deze perfect gebruikt worden tijdens lichtzwakke of duistere omstandigheden

De Nikon NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S lichtsterke groothoeklens werd speciaal ontworpen voor de Z-systeemcamera’s van Nikon als opvolger van de Nikon 14-30mm f/4 en tegenhanger van de Sigma 14-24mm f/2.8 Art. Eind 2020 werd deze lens door Nikon op de markt gebracht waarna deze in 2001 de TIPA-award ontving voor ‘Beste groothoek zoomlens’. Hierdoor maakt dit objectief deel uit van een select clubje van indrukwekkende lenzen die absoluut niet teleurstellen. Deze lens heeft een maximaal diafragma van f/2.8 waardoor de gemaakte beelden uitzonderlijk helder zijn. Ideaal dus voor het fotograferen van donkere sterrenhemels of landschappen met weinig natuurlijk licht. De bouw van de Nikon NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S is zeer robuust en de lens is volledig weersbestendig wat bij het fotograferen van sterrenhemels en landschappen een grote meerwaarde is. Net zoals enkele andere nieuwe Z-reeks lenzen van Nikon werd ook de 14-24mm f/2.8 S lens voorzien van een ingebouwd OLED-schermpje waarop het diafragmagetal en het brandpuntsafstand verschijnt. Mogelijk nadeel aan deze lens is dat deze niet werd uitgerust met interne beeldstabilisatie. Ook het toch wel hoge prijskaartje van deze ultragroothoeklens (ongeveer 2.500 euro) kan ondanks zijn uitstekende prestaties voor heel wat fotografen nadelig zijn.

Advertentie

ISO 800 – 14 mm – f/2,8 – 4,à sec – Kris Christiaens

Dansend noorderlicht

Poollicht fotograferen is alles behalve een gemakkelijke opdracht. Zo reis je best naar noordelijk gelegen locaties met weinig lichtpollutie, hangt veel af van de activiteit van de zon en moeten de weergoden ook goed gezind zijn. Om dit zo mooi mogelijk te kunnen fotograferen, kwam ik bij een fantastische locatie terecht in Zweden op ongeveer vijftien minuten rijden van de stad Kiruna. Deze locatie, Camp Caroli nabij het dorpje Poikkijärvi, bevond zich aan een groot bevroren meer met een fantastisch uitzicht op het noorden. Het gehuurde huisje bevond zich vlakbij de oever van het bevroren meer met vrijwel niets van lichtpollutie in de wijde omgeving. Nadat het omstreeks 16u30 al donker werd, begaf ik mij om 19u00 samen met mijn medereizigers en fotografen tot op het bevroren meer en werd het bang afwachten wat de nacht zou brengen. Allemaal uitgerust met dikke winterkledij en camera op statief zagen we in het noorden, laag boven de horizon een eerste lichte gloed opduiken van het noorderlicht bleek te zijn. Naast ons fotomateriaal gebruikten we ook intensief de app van de bekende website SpaceWeatherLive.com dat real-time poollichtactiviteit weergeeft en de kansen op zichtbaar poollicht voorspelt aan de hand van wetenschappelijke data. Deze app is een must-have tool als je op jacht wil gaan naar zichtbaar of fotografisch poollicht. Ondanks het feit dat de avond begon met lichte bewolking, klaarde het omstreeks 22u00 helemaal open en kregen we steeds meer noorderlicht te zien dat zich ook steeds hoger aan de nachtelijke sterrenhemel begon voort te bewegen. Iets na middernacht werden we bij temperaturen van -12° Celsius uiteindelijk getrakteerd op een prachtige schouwspel dat zich over de volledige sterrenhemel voltrok. Terwijl ik vrijwel elke minuut een foto maakte met de Nikon Z 14-24mm f/2.8 S lens op mijn Nikon Z6II camera danste het groene noorderlicht in een prachtige donkere hemel met daarin duizenden zichtbare sterren. Op bepaalde momenten werd het noorderlicht zo intens dat ik mijn sluitertijd kon verhogen naar ‘slechts’ 4 seconden en dat met een diafragma van f/2.8 en ISO-waarde 800. Het moet wel gezegd worden dat het noorderlicht veel sterker tot uiting komt op foto dan visueel aangezien je werkt met langere sluitertijden (enkele seconden) waardoor de sensor van de camera veel meer licht opvang dan dat het blote oog doet. Om het noorderlicht op een meer creatieve manier in beeld te brengen, plaatse ik de camera op een bepaald plat op het ijs met de Nikon NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S lens gericht naar het zenit.

Dit is de perfecte lens voor wie op een professionele manier sterrenhemels, landschappen of architectuur wenst te fotograferen.

Indrukwekkende winterlandschappen

Mijn reis naar Scandinavië bestond niet enkel en alleen uit het fotograferen van het noorderlicht maar ook om foto’s te maken van de prachtige, desolate winterlandschappen. In Zweden waren de weersomstandigheden hiervoor perfect en kreeg ik de kans om de Nikon Z 14-24mm f/2.8 S groothoek zoomlens uitvoerig te testen op het bevroren Torneträsk meer dat een oppervlakte heeft van maar liefst 330 km² en meer dan 70 kilometer lang is. Deze locatie bleek perfect te zijn om enkele mooie ‘fine-art’ foto’s te maken. Na mijn verblijf in Zweden besloot ik door te reizen naar Noorwegen en enkele dagen te verblijven op de bekende eilandengroep Lofoten. Mijn verblijf in Noorwegen en op de Lofoten was ook het perfecte moment om de Nikon Z 14-24mm f/2.8 S uitvoerig te gebruiken voor het fotograferen van de prachtige fjorden, eilanden en de alom bekende, vaak rood geschilderde zomerhuisjes. Helaas vielen deze plannen letterlijk in het water aangezien de weersomstandigheden tijdens mijn verblijf in Noorwegen bijzonder slecht waren. Felle windstoten, laaghangende wolken en druilerige regenbuien zorgden ervoor dat fotograferen op de prachtige Noorse eilanden zeer moeilijk werd. Hierdoor werd in genoodzaakt te improviseren wat uiteindelijk leidde tot andere foto’s dan dat ik eerst in gedachten had. Ondanks de slechte weersomstandigheden slaagde ik er toch in enkele mooie opnamen te maken en bleek de spatwaterdichte constructie van de Nikon Z 14-24mm f/2.8 S lens hier zeer handig te zijn. Gelukkig werden de weersomstandigheden ‘s avonds iets beter waardoor ik opnieuw besloot de sterrenhemel te fotograferen met de hoop op poollicht. Ditmaal begaf ik mij in de buurt van Kleppstad met zicht op enkele prachtige fjorden. Helaas bleek het noorderlicht die avond niet zo intens te zijn als eerder in Zweden maar fotografisch kon dit toch mooi worden vastgelegd met behulp van de Nikon Z 14-24mm f/2.8 S lens. Opnieuw stelde deze lens niet teleur en kon ik toch nog enkele mooie foto’s maken van de Noorse fjorden met daarboven het noorderlicht.

ISO 1600 – 14 mm – f/2,8 – 10,0 sec – Kris Christiaens

Conclusie

De Nikon NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S groothoek zoomlens voldeed volledig aan mijn persoonlijke verwachtingen. Deze lens blijkt uitermate geschikt te zijn wanneer je sterrenhemels of indrukwekkende landschappen wenst te fotograferen. Doordat deze lens lichtsterk is, kan deze perfect gebruikt worden tijdens lichtzwakke of duistere omstandigheden. Dankzij zijn spatwaterdichte constructie kan deze lens perfect gebruikt worden bij slechte weersomstandigheden. De lichte vervorming en vignettering die deze lens heeft, kan perfect door lenscorrecties en nabewerking software als Adobe Lightroom worden gecorrigeerd en chromatische aberratie is bij deze lens helemaal niet aanwezig. Door zijn snelle en stille autofocus is deze ultragroothoek ook uitermate geschikt voor videotoepassingen. Kortom: de perfecte lens voor wie op een professionele manier sterrenhemels, landschappen of architectuur wenst te fotograferen.

ISO 320 – 24 mm – f/9,0 – 1/400 sec – Kris Christiaens
Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in