RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • 51,4 megapixels
 • Beeldstabilisatie
 • Beeldkwaliteit
CON
 • Niet zo snel (autofocus en burstrates)
 • Filmt in maximaal full-HD

Stop een beproefde sensor in een aantrekkelijke body. Voeg recente technologie en flink wat rekenkracht toe. Werk af met een compacte, degelijke zoomlens. Zo staat de nieuwe Fujifilm GFX50S II met GF35-70mm klaar om de wereld te veroveren!

Het is zonder meer duidelijk dat Fujifilm – naast de APS-C-camera’s uit de X-reeks – met het GFX-serie volop inzet op het groter-dan-fullframe segment. De ‘originele’ GFX50S zag in 2016 het levenslicht, het rangefindermodel GFX50R volgde in 2019. Aan het einde van dat jaar voegde zich de baanbrekende GFX100 bij het duo. En eerder dit jaar bracht Fujifilm de meer compacte GFX100S, die we bespraken in Shoot 87. Ook het gamma GF-objectieven groeide gestaag: inmiddels telt dat negen primes, drie zooms en één teleconverter. Met het nieuwste camera-plus-lens duo gaat Fujifilm weer een stap verder op gebied van hanteerbaarheid en betaalbaarheid. Zo gaat het bedrijf de strijd aan met de fullframe topmodellen van andere merken.

Door zijn compacte vorm en geringe gewicht gaat de GFX50S II gemakkelijk overal mee naartoe. Het nieuwe GF 35-70 zoomobjectief is daarbij een passende aanvulling. (f/8, 1/280, ISO 200, 28 mm kleinbeeldequivalent)

GFX100S basis

De GFX50S II kreeg als basis de stevige magnesium body van de GFX100S mee. Uitwendig is er geen enkel verschil qua afmetingen, gewicht, bedieningsknoppen, afwerking … op een zeer discrete typevermelding na. De camera past zo zonder meer op Fujifilms optionele bodemplaat met Arca-snelkoppeling en op L-brackets van derden. Zowat zestig afdichtingen zorgen voor vocht- en stofbestendigheid, en laten het gebruik toe tot tien graden Celsius onder nul.

Ook de elektronische OLED-zoeker (3,69 megapixel) en het in drie richtingen kantelbare lcd-aanraakscherm (2,36 megapixel) kwamen mee over. Een kantelbaar verlengstuk voor de zoeker is niet meer voorzien. Geen spoor meer van de klassieke mechanische instelknoppen voor sluitersnelheid en ISO-gevoeligheid: bediening en instellingen verlopen geheel zoals bij de GFX100S. De GFX50S II beschikt dus over een uitgebreide mode-instelknop, een ruim aantal functieknoppen, een handig hendeltje voor keuze van het AF-punt en voor menunavigatie, en een helder infoscherm bovenaan. De functie van alle instelknoppen, de zes sets gebruikersinstellingen, een snelmenu  en een persoonlijk menu kunnen volledig naar eigen wens aangepast worden.

De camera wordt gevoed door één NP-W235 Li-ion batterij, die Fujifilmliefhebbers al kennen van de X-T4 en de GFX100S. De batterij is goed voor minimaal 455 shots. Voeden en (intern) opladen kunnen ook via de USB-C aansluiting.

Fujifilm GFX50S II
De nieuwe GFX50S II (boven) maakt komaf met de klassieke draaiknoppen van zijn voorganger.

GFX50S/R-sensor

De nieuwe camera gebruikt dezelfde sensor met 51,4 megapixels als de eerder genoemde 50S en 50R. Die 33 x 44 mm grote CMOS-chip met Bayer-kleurenmatrix bouwde bij die modellen al een stevige reputatie op door de prima detailtekening, het grote dynamisch bereik en het lage ruisniveau. De individuele pixels zijn immers zowat vijftig procent groter dan die van een fullframe sensor met vergelijkbare definitie.

De GFX50S II behoudt het compacte IBIS-stabilisatiesysteem van de GFX100S, dat nu met de meeste lenzen nog een halve stop extra winst oplevert (tot 6,5 stops). De Pixel Shift Multi Shot-functie legt een reeks van 16 opeenvolgende beelden vast, elk met minimale sensorverschuivingen. Achteraf worden die door een extern hulpprogramma gecombineerd tot één opname met een resolutie van maar liefst 204 megapixel.

Het wat oudere sensortype komt wel met enkele beperkingen ten opzichte van de meer recente designs. Zo verloopt de uitlezing van beeldinformatie relatief traag, wat een impact heeft op de reactiviteit van de autofocus, de beeldfrequentie en black-outperiode van de zoeker, en op de snelheid bij reeksopnames. De sensor bevat ook geen specifieke fasedetectiepixels voor snellere autofocus. Voor degene die veel sport en actie willen vastleggen, is de camera dan ook niet de beste keuze.

Beeldverwerking

Gelukkig beschikt de GFX50S II over een quad-core X-Processor 4, en die maakt heel wat goed. De nieuwste algoritmes voor contrastdetectie en betere oog- en gezichtsherkenning zorgen een merkelijk snediger scherpstelling dan bij de GFX50S. Bovendien is voorzien in een boost-functie voor snelheid (dubbele refresh rate) of voor gevoeligheid bij weinig licht (tot -3.5EV).

De processor en de bijhorende firmware geven de GFX50S II een hele reeks extra mogelijkheden mee. Zo bevat de camera negentien filmsimulaties (waaronder ‘Nostalgic Neg’ en ‘Eterna Bleach Bypass’), een instelbare sfeer bij witbalans, een aantal speciale beeldeffecten, meervoudige opnames en 8/16-bit TIFF-omzetting in de camera.

Met het unieke XPan 65:24 beeldformaat krijgt je foto een brede panoramische uitsnede, die wel nog steeds 25 miljoen pixels bevat. (f/11, 1/180, ISO 200, 28 mm kleinbeeldequivalent)

De beperkte uitleessnelheid van de sensor zorgt noodgedwongen ook voor eerder bescheiden videomogelijkheden: meer dan full-HD tot maximaal 30p (H.264, Long GOP MOV-formaat) zit er helaas niet in. De GFX50S II blijft daarom in de eerste plaats bedoeld voor de klassieke ‘still’ fotografie.

Compacte zoomlens

Van GF-objectieven wordt topkwaliteit verwacht over de volledige beeldcirkel, liefst met grote lichtsterkte en hoge AF-snelheid. Logisch dus dat veel lenzen een behoorlijke omvang en gewicht hebben. Met de introductie van de lichtere GFX100S en GFX50S II stond Fujifilm voor de uitdaging om een even draagbare zoomlens te ontwikkelen. En dat natuurlijk zonder te veel toe te geven op het gebied van optische prestaties.

De Fujinon GF35-70mmF4.5-5.6WR voldoet ruimschoots aan dat lastenboek. Het zoombereik komt overeen met dat van een 28-55mm-objectief voor fullframes, een veelzijdig en populair werkgebied. En met 50 of 100 megapixels is wat bijsnijden helemaal niet zo erg! De scherptediepte vol open is vergelijkbaar met f/3.5-4.5 op fullframe.

Het optisch ontwerp met elf lenzen in negen groepen zorgt voor een uitstekende weergave, ook bij een sensor met 100 megapixels. Een symmetrische middengroep met één asferische en twee lage-dispersielenzen reduceert vervorming en aberraties. De focusgroep achteraan met twee lichtgewicht lenzen maakt het werk lichter voor de AF-stappenmotor. De minimale focusafstand van slechts 35 centimeter laat mooie close-ups toe.

De GF35-70 stelt scherp tot op 35 centimeter van de voorzijde, voor een vergroting van 0,28x. De 100%-uitsnede toont de rijke detailweergave bij f/8. (f/8, 1/900, ISO 200, 55 mm kleinbeeldequivalent)

Door een uitgekiend ontwerp en het gebruik van lichte maar niet minder stevige materialen weegt de GF35-70 een haast ongelooflijke 390 gram. De lensvatting blijft van metaal. Een handig draaisysteem verkort de lens in rusttoestand of voor transport tot amper 7,4 cm. Eens uitgedraaid komt daar zo’n 2,5 tot 3 cm bij, naargelang van de zoomstand.

Voor het eerst draagt een GF-objectief geen diafragmaring: pech voor de ‘echte’ Fuji-fan, die nu het negenbladig diafragma moet leren instellen via een commandoschijf. De lens is vocht- en stofbestendig en kan tot minus tien graden gebruikt worden. De schroeffiltermaat is 62 mm.

In rust en voor transport klapt de GF35-70 in tot amper 74 mm lang. Geheel uitgedraaid blijft dit objectief flink compacter (en lichter!) dan de GF32-64.

Fujifilm GFX50S II in de praktijk

De GFX50S II is bijzonder goed handelbaar en laat zich makkelijk instellen en bedienen. De solide handgreep en het IBIS-systeem helpen bij fotograferen met langere sluitertijden. De voorvertoning in de zoeker is helder en correct. De focussnelheid breekt zeker geen records, maar het scherpstellen gaat merkelijk snediger en stabieler dan bij de 50S/R. Toch blijft deze camera minder aangewezen voor actiefotografie en voor het betere videowerk.

De beelden hebben een uitstekende detailtekening en een zuivere kleurweergave. De RAW-bestanden bieden een groot dynamisch bereik en laten wanneer nodig een doorgedreven nabewerking toe. Samen met de GF-objectieven komen alle zo begeerde ‘middenformaat‘ karakteristieken zoals hoge resolutie, zachte toonovergangen, kleine scherptediepte en dergelijke volop tot uiting.

f/8, 1.8, ISO 200, 18 mm kleinbeeldequivalent
Zelfde beeld, nabewerkt in Adobe Lightroom Classic. De 14-bit RAW-bestanden uit de GFX50S II zijn bijzonder ‘kneedbaar’ in nabewerking, zolang je bij de opname de hooglichten niet uitbrandt.

Het GF35-70-objectief is uniek in zijn klasse en presteert ruim beter dan eerst verwacht. Werken zonder diafragmaring is even wennen, maar de beeldresultaten staan er, zelfs met een 100megapixelsensor. De scherpte is meer dan behoorlijk, bij grotere opening soms een ietsje minder in de hoeken of op zeer korte afstand. De bokeh heeft een aangenaam karakter.

Op de GFX100S gaat het scherpstellen snel (Fujifilm claimt 0,13 s) en trefzeker, dankzij de fasedetectie-AF. Samen met een 50S II of 100S laat deze lens zich moeiteloos meenemen en langere tijd gebruiken, ideaal dus voor reportage, reizen en uitstappen. De GF35-70mmF4.5-5.6WR is een zeer degelijk, veelzijdig en betaalbaar objectief dat bij velen in de cameratas zal belanden.

Fujifilm GFX50S II
Het zoombereik van de nieuwe GF35-70 ‘kitlens’ is equivalent aan dat van een fullframe 28-55mm-objectief, en komt dicht bij dat van de GF32-64mm. (f/8, 1/900, ISO 200, 55 mm kleinbeeldequivalent)

Conclusie

De GFX50S II overtreft zijn voorganger wat betreft snelheid, ergonomie en compactheid. De beeldkwaliteit blijft op het gekende hoge niveau. Dat alles met een tot voor kort ondenkbaar gunstig prijskaartje, zeker als kit samen met een GF 35-70. Immers, niet iedereen heeft behoefte aan meer dan 50 megapixels (met de vereiste extra opslagcapaciteit en computerkracht) of maakt supersnelle actieshots en reeksopnames.

Wie op een eerder overwogen manier aan landschaps-, portret-, studio- of productfotografie doet, en beeldkwaliteit boven snelheid verkiest, kijkt best een goed naar de Fujifilm GFX50S II. Ook als tot nu toe een fullframe camera gebruikt of beoogd werd: de stap naar middenformaat fotografie was nooit eerder zo aantrekkelijk en betaalbaar. Wordt het Sinterklaas of toch de Kerstman?

Specificaties Fujifilm GFX50S II

 • Adviesprijs: 3.999 euro (body), 4.499 euro (met GF 35-70)
 • Resolutie: 8.256 x 6.192 pixels (51.4 megapixels)
 • Sensor: CMOS (43,8 × 32,9 mm)
 • Gevoeligheid: ISO 50-102400
 • Sluitertijd: 30 s – 1/16000 s
 • Lichtmeting: meervoudig, midden, spot, gewogen
 • Scherpstelling: 425-zone contrastdetectie
 • Reeksopnames: 3 fps
 • Video: FullHD tot 30p
 • Geheugen: SD/SDHC/SDXC UHS-II
 • Afmetingen: 150 x 104 x 87 mm
 • Gewicht: 900 g (incl. batterij)

Specificaties Fujinon GF35-70mmF4.5-5.6 WR

 • Adviesprijs: 999 euro
 • Opbouw: 11 elementen (1 ASF, 2 ED) in 9 groepen
 • Diafragma: f/4.5-5.6 – f/32, 9 bladen
 • Focus: 35 cm – ∞, stappenmotor
 • Filtermaat: 62 mm
 • Afmetingen: 85 mm x 74 mm
 • Gewicht: 390 g
 • Website: www.fujifilm.eu/benl

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in