GFX50S II

De Fujfilm GFX50S II heeft een sensor die groter is dan fullframe, een IBIS-eenheid en een relatief compacte behuizing.

Met de Fujifilm GFX50S II brengt Fujifilm de minst dure middenformaat camera uit die op dit moment verkrijgbaar is. Voor een aanbevolen verkoopprijs van 3999 euro koop je hiermee een camera met een sensor die groter is dan fullframe.

Net als de overige GFX-modellen heeft de nieuweling een grote sensor van 43.8 mm × 32.9 mm. Dat komt neer op een cropfactor van 0,79x ten opzichte van fullframe sensors. Van buiten lijkt de camera sterk op de GFX100S, met exact dezelfde afmetingen van 150 x 104 x 87 mm, maar die camera heeft een sensor met twee keer zoveel megapixels. De GFX50S II heeft er 51,4 miljoen. Een ander belangrijk verschil met die hogeresolutiecamera is dat de nieuweling niet kan filmen in 4K. De resolutie van de videobeelden blijft beperkt tot full-HD (1920 x 1080 pixels).

GFX50S II heeft multifunctionele IBIS

In de body van de GFX50S II is een beeldstabilisatiemechanisme geïntegreerd. Die levert een voordeel van maximaal 6,5 stops volgens CIPA-standaarden op. Met de functie Pixel Shift Multi Shot kan de camera de IBIS-eenheid ook gebruiken om beelden van 200 megapixels te generen. Hiervoor maakt hij zestien beelden na elkaar, elk met een halve pixel verschoven. Na combinatie van de gegevens van deze beeldreeks slaat de functie de beelden in één enkel DNG-bestand op.

Advertentie

De camera is voorzien van een ruime handgreep en een OLED-informatiedisplay aan de bovenkant. Achterop bevindt zich een LCD-scherm met 2,3 miljoen beeldpunten dat in twee richtingen te kantelen is. De GFX50S II heeft ook een elektronische zoeker, die laat de beelden met 3,69 miljoen beeldpunten zien en heeft een vergroting van 0,77x. De camera heeft twee kaartsleuven die UHS-II-SD-kaarten ondersteunen.

De GFX50S II is verre van een snelheidsmonster. De burstrate blijft beperkt tot 3 frames per seconde. Ook het autofocussysteem is niet snel, omdat het gebruikmaakt van contrastdetectie. De meeste moderne systeemcamera’s (zoals de GFX100S) gebruiken een fasedetectiesysteem dat sneller is.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in