Synology DS420+

De Synology DS420+ biedt je maximaal 64 TB aan opslagruimte voor je foto's in je netwerk. Lees hier onze review van deze snelle NAS.

Als beeldmaker is het belangrijk dat je bestanden veilig zijn opgeslagen. Nu én in de toekomst. Met de Synology DS420+ NAS kan je voorlopig vooruit.

Synology introduceerde de DS420+ samen met de eerder door Shoot geteste DS720+. “De apparaten uit de Plus-serie zijn ontworpen voor veel features en uitstekende prestaties”, zo vertelt het persbericht. Beide apparaten zijn daarom voorzien van twee M.2 NVMe-slots en moderne CPU’s, die – vergeleken met hun voorgangers – voor veel snellere lees- en schrijfprestaties zorgen en een algehele boost geven aan de rekenintensieve taken geven. Natuurlijk zijn er ook verschillen. Waar de 720+ het moet doen met twee hdd-sleuven, kan je in de DS420+ maar liefst vier harddisks kwijt. Zo kan je op deze NAS, afhankelijk van de configuratie die je kiest, maximaal 64 TB aan gegevens kwijt.

Zoals we eerder schreven is een NAS (Network Attached Storage, een opslagapparaat dat is verbonden met je netwerk) een praktische en veilige manier om je foto’s op te slaan. Omdat de bestanden zijn opgeslagen op een netwerkapparaat, zijn ze beschikbaar op elk apparaat dat is verbonden met hetzelfde netwerk. En omdat een NAS vaak via het internet te benaderen is, kan je ook onderweg bij de bestanden die erop staan.

NAS-apparaten met meerdere schijven bieden bovendien het voordeel dat je direct kopieën van de bestanden kan maken. Hoe meer schijven er in het apparaat zitten, des te meer en veiligere mogelijkheden je hebt om kopieën te maken. Met twee keer zoveel schijven, kan de Synology DS420+ op dit gebied dan ook meer dan de DS720+. Toch raden we ook voor deze NAS aan om elders een extra back-up van je fotoarchief te bewaren. Tegen een huisbrand beschermt immers geen enkele slimme back-up in een thuisnetwerk.

Opslagruimte genoeg

De Synology DS420+ biedt plaats aan maximaal vier harde schijven. Aangezien die een grootste capaciteit van 16 TB mogen hebben, heb je zo in principe 64 TB aan ruimte voor je foto- en videobestanden tot je beschikking. In de meeste situaties is het echter beter om de schijven niet als één groot volume in te stellen. De 420+ biedt namelijk veel opties voor extra gegevensveiligheid in de vorm van zogenaamde RAID-configuraties. Dan heb je weliswaar minder ruimte om je bestanden op te slaan, maar blijven je bestanden wel intact als een van de harde schijven er de brui aan mocht geven.

Anders dan de DS720+ is er voor deze Synology geen uitbreidingsunit verkrijgbaar. Maar met zoveel opslagruimte kan je waarschijnlijk al heel wat jaartjes vooruit. Mocht je toch tegen de grenzen van de opslag aan lopen, dan zal je dus een tweede of andere NAS moeten aanschaffen. Op dit gebied is de DS420+ dus iets minder flexibel. Maar ook twee Synology-apparaten kan je aan elkaar koppelen, hoewel dat softwaretechnisch wat lastiger is om in te stellen. De software ervoor is in elk geval gratis beschikbaar op elke NAS van het merk.

Ook deze Synology is ontworpen om eenvoudig bestanden te delen, video’s te streamen en foto’s te beheren. Dat zit ‘m niet alleen in de hardware die dat mogelijk maakt, maar ook in de meegeleverde software. Softwarepakketten voor onder andere het maken van automatische back-ups, het delen van fotobestanden en het streamen van video zijn standaard meegeleverd. Ook zijn er voor de DS420+ meerdere apps voor mobiele apparaten beschikbaar voor toegang via internet. In de DS420+ kan je zeer uitgebreid aangeven welke gebruikers er toegang krijgen tot welke bestanden.

Een Quick Connect-account maakt het veel gemakkelijker om de bestanden op de NAS vanaf internet te benaderen.

Bouw van de Synology DS420+

Met zijn grotere behuizing is deze Synology natuurlijk net iets zwaarder dan de DS720+: zonder schijven weegt hij net geen 2,2 kilogram. Waar de 720+ de vorm van een uit de kluiten gevallen boek heeft, is de DS420+ eerder een grote kubus. Maar het apparaat is met 166 x 199 x 223 millimeter (hoogte x breedte x diepte) nog steeds relatief compact. De bouwkwaliteit is van hetzelfde hoge niveau. Ook al is de behuizing grotendeels van plastic, alles zit stevig in elkaar geschroefd. Aan de onderkant van het apparaat zitten de twee slots voor het M.2 NVMe-geheugen, waarmee je de cache- en lees-schrijfprestaties van de DS720+ aanzienlijk verbetert. Net als de harddisks, moet je deze apart aanschaffen.

Zoals bij alle Synology’s krijg je snelle visuele informatie over het systeem middels een aantal led-lampjes aan de voorkant. Er zijn vier ledjes voor de harde schijven in het systeem en één led voor de systeemstatus. De lampjes geven met een oranje, rode en groene kleur, al dan niet knipperend informatie over de voeding, de netwerkactiviteit, de schijftoegang en status van het systeem. Als je wilt, kan je de helderheid ervan aanpassen (of ze geheel uitschakelen) zodat ze minder in het oog springen.

Links van de indicatielampjes bevinden zich de vier lades voor de harde schijven. Deze bieden plaats aan harddisks in het 3,5inch- en 2,5inch-formaat en zijn hot-swappable. Dat betekent dat je het apparaat niet per se hoeft uit te schakelen om een schijf te vervangen.

Synology DS420+
Het grootste deel van de voorkant wordt ingenomen door de vier lades voor de harde schijven. Vijf ledlampjes geven visuele feedback over de status van het apparaat en de aanwezige harddisks.

Interfaces

Boven de aan-uitknop bevindt zich op de 420+ een USB 3.0-poort. Daarmee kan je bijvoorbeeld de data van een geheugenstick naar de NAS kopiëren. Of, de andere kant op, een back-up van de NAS-gegevens op een ander opslagmedium maken. De benodigde software is meegeleverd en biedt verschillende opties voor de manier van back-uppen (bijvoorbeeld een volledige of incrementele kopie) en wanneer die moet gebeuren. Houd rekening met een snelheid van 5 Gbyte per seconde, zodat het overpompen van veel data een flinke tijd in beslag kan nemen.

Aan de achterzijde heeft het apparaat nog een tweede USB-poort, die dezelfde mogelijkheden biedt. Hier vind je ook twee poorten voor het aansluiten op je netwerk. Met de twee meegeleverde LAN-kabels ben je direct klaar om het systeem in je netwerk te integreren. Als de installatie is voltooid, kan je de twee poorten in de bedieningssoftware van de NAS koppelen. Dan kan je bestanden nog sneller en efficiënter in je netwerk delen.

Een eSATA-aansluiting zoals op de eerder geteste twee-disks-NAS is op de DS420+ niet aanwezig. Wel is er achterop een Kensington-slot om het apparaat aan een bureau vast te maken. De bovenste helft van de achterkant wordt in beslag genomen door de twee flinke uitgangen van de ventilatoren. Die houden de interne onderdelen koel.

Synology DS420+
De DS420+ heeft aan de achterkant twee LAN-aansluitingen en een USB-poort.

Onderdelen installeren

Bij de adviesprijs van 520 euro krijg je bij deze NAS natuurlijk geen harde schijven. Die moet je zelf aanschaffen en in het apparaat installeren. En net zoals bij de 720+ bleek het een zeer eenvoudig klusje om ze in de kast te monteren. Als je met 3,5inch-schijven werkt, hoef je namelijk niet met piepkleine schroefjes te stuntelen. Deze harddisks maak je met een kliksysteem simpel vast aan de lades. Het is een kwestie van een lade uit de NAS halen, twee railtjes eraf klikken, de harddisk in de lade leggen en de railtjes terug klikken. Rubberen tussenringen in de lade dempen de trillingen van de schijf in het apparaat. (Je kan ook 2,5inch-schijven inbouwen, die maak je dan wel met schroefjes vast aan de lades.) Terug in de NAS klik je de lade met een soort hefboom vast. Twee sleuteltjes zijn meegeleverd om de lades te vergrendelen. De montage gaat zo gebruiksvriendelijk dat het apparaat binnen twee minuten operationeel is.

Als de schijven in de NAS zitten, kan je hem aansluiten op je netwerk. De ene meegeleverde netwerkkabel gebruik je om de DS720+ te verbinden met je router, met de tweede koppel je je laptop. Na inschakeling is de NAS gebruiksklaar om de software erop in te stellen.

Als de hardware is geïnstalleerd, stel je de software op de NAS via een webinterface in.

De software installeren

Alle NAS-apparaten van Synology werken met de centrale bedieningssoftware DiskStation Manager (DSM) die je met een webbrowser benadert. Het programma biedt niet alleen gigantisch veel configuratie-opties en handige tools, het helpt je ook bij het installeren van het apparaat. Zo krijg je op verschillende momenten korte uitleg over de gevolgen van een keuze. Heb je daaraan niet genoeg, dan kan je doorklikken naar een pagina op de supportpagina’s van Synology. Daar krijg je meer informatie over de opties voorgeschoteld. Een voorbeeld zie je bij de RAID-configuratie van de hdd’s. DSM geeft aan wat de gevolgen zijn als je een van de RAID-types selecteert.

DSM geeft je tips bij het instellen.

Ook handig is de tool DSM Help. Deze bevat een uitgebreide en duidelijk geïllustreerde documentatie voor de optimale configuratie van de NAS. Ook biedt het een grote selectie aan artikelen over de softwarepakketten die je op de DS420+ kan installeren, bijvoorbeeld voor het beheer van je foto’s. Alle handleidingen zijn geschreven in het Nederlands.

Afhankelijk van je kennis en wensen ben je wel een tijdje zoet met de optimale instelling van de DS420+. Het is immers een geavanceerd systeem met uitgebreide en deels professionele mogelijkheden, en die heb je niet een-twee-drie gebruiksklaar. Ben je (eenmaal) bekend met DSM, dan zal je de gebruiksvriendelijkheid, instelopties en het accountbeheer van de tool zeker waarderen. Voor deze test had ik het systeem in zijn basis binnen een uur gebruiksklaar.

DSM vertelt wat de gevolgen zijn als je een RAID-type selecteert. Wil je meer informatie, dan kan je direct naar een bron op internet.

De Synology DS420+ en beeld

Het tooltje Package Center binnen DSM bevat een grote verzameling programma’s die je op de NAS kan draaien. Daarmee laat je de Synology DS420+ bijvoorbeeld functioneren als mailserver of multimediahub, of je kan er de beelden van je bewakingscamera op opslaan of een webserver op draaien. Je hebt zo legio mogelijkheden om de NAS aan te passen aan jouw wensen, zowel voor zakelijk als voor thuisgebruik. Voor het bekijken en beheren van de foto’s op de NAS is het programma Photo Station meegeleverd.

In Package Center vind je zeer veel programma’s die je op de NAS kan draaien.

Photo Station is een fotogalerij, waarin je je je foto’s kan organiseren en delen. Het presenteert je foto’s in een webinterface, van waaruit je de foto’s kan delen en bewerken. Hier kan je mensen toegang geven tot de foto’s op de NAS, hen ze van feedback laten voorzien en dergelijke. Met de app DS Photo bekijk je de beelden op je telefoon. Handig is het desktopprogramma Photo Station Uploader om fotobestanden snel van je computer naar de NAS te kopiëren.

Specifiek voor foto’s biedt Synology nog het programma Moments, waarvan bovendien een app beschikbaar is. Samen bieden die een betere ondersteuning van mobiele apparaten en meer tijdsfuncties. Video Station is de equivalent van Photo Station voor bewegende beelden. Ook hiervan is een app-versie beschikbaar (DS Video) die je de videobeelden op mobiele apparaten laat bekijken.

Photo Station is een fotogalerij, waarin je je je foto’s kan organiseren en delen.

Beelden presenteren

Alle programma’s die je op de NAS installeert nemen de toegangsrechten die je in DSM centraal hebt ingesteld over. Zo houd je controle over wie welke foto’s, video’s of albums kan zien en wat ze met de beelden mogen doen (bijvoorbeeld enkel bekijken). De tools zijn vooral handig om je foto’s te presenteren, want de bewerkingsmogelijkheden zijn beperkt. Maar dat zullen de meeste fotoliefhebbers toch liever doen met hun eigen favoriete bewerkingsprogramma’s.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat de programma’s niet elk bestandsformaat ondersteunen. Zo kreeg ik de gecomprimeerde CR3-bestanden van Canon bijvoorbeeld niet te zien, terwijl de ARW-bestanden van Sony wel getoond werden. JPEG’s en ‘normale’ RAW’s zijn natuurlijk geen enkel probleem voor Photo Station.

De genoemde fotoprogramma’s van Synology zijn geen noodzaak, je kan je bestanden ook met andere programma’s beheren. Zo is Synology Drive Server weliswaar niet specifiek voor foto’s ontwikkeld, je kan het wel gebruiken om automatische back-ups van je beelden te maken. Eenmaal op de NAS kan je ze met elk fotoprogramma (zoals Lightroom, ON1, Luminar) benaderen. Ook dan kan je ze beschikbaar maken voor andere mensen, inclusief alle voordelen van gebruiksrechten die in DSM zijn vastgelegd. Maar wel in een iets minder gelikte stijl dan Photo Station of Moments.

De fotoprogramma’s op de NAS ondersteunen niet elk beeldformaat.

Prestaties DS420+

Ten opzichte van voorganger kreeg deze NAS een algehele snelheidsboost. De DS420+ is voorzien van een Intel Celeron J4025 met twee rekenkernen. In de praktijk merk je dit door een kortere reactietijd van de apps en een algehele prestatieverbetering van ruim 15 procent bij rekenintensieve taken. Bij het indexeren van foto’s in Moments is de NAS ruim 17 procent sneller.

In mijn test presteerde de DS420+ daarmee op een vergelijkbaar niveau als de eerder geteste NAS met twee schijven. Het bladeren naar bestanden, het openen van foto’s, het streamen van video’s, ook dit netwerkapparaat doet alles zonder haperingen. DSM reageert telkens direct op mijn klikken.

Voor dagelijks gebruik is de standaardconfiguratie voldoende. Maar wil je je beelden nog sneller kunnen verplaatsen en bekijken, dan kan je gebruikmaken van de twee M.2-slots aan de onderkant van de NAS. Plaats je hier M.2 SSD-modules in, dan worden die gereserveerd voor caching-taken. De lees- en schrijftoegang tot de harde schijven is daarmee liefst maximaal twintig keer sneller.

Synology DS420+: Conclusie

De Synology DS420+ is een potent apparaat voor iedereen die grote hoeveelheden data in hun netwerk wil delen. Dus ook voor fotografen met een uitgebreide fotocollectie; met maximaal 64 TB zit je niet snel tegen je datalimiet aan. Dankzij de vier sleuven voor harddisks kun je in deze NAS ook veilige RAID-opties kiezen. Dan heb je weliswaar minder opslagruimte tot je beschikking, maar is de integriteit van je data veel beter gegarandeerd. Mocht een schijf het begeven, dan ben je je foto’s niet kwijt.

In de praktijk toonde de basisversie van de DS420+ zich al snel genoeg om grote foto- en videobestanden te bekijken en verplaatsen. Wil je nog meer snelheid, dan kan je de NAS nog versnellen met extra M.2 SSD-geheugen en extra werkgeheugen (van 2 naar 6 GB).

De bedieningssoftware DSM biedt hulp en veel programma’s om de NAS optimaal aan je wensen aan te passen, ook als je minder thuis bent in netwerkconfiguraties. Zo zijn de mogelijkheden voor toegangsrechten zeer uitgebreid en ook voor het veiligstellen van je fotocollectie biedt DSM meerdere tools.

Adviesprijs Synology DS420+: 520 euro

Meer informatie over deze NAS vind je op www.synology.com

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in