Samsung 980 Pro


Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


De nieuwe Samsung 980 Pro is de eerste solid state drive van Samsung die gebruik maakt van PCIe 4.0. Deze technologie zagen we voor het eerst beschikbaar voor het grote publiek in combinatie met de AMD Ryzen 3000-processoren en de X570-chipset. Ze ondersteunt een veel grotere bandbreedte, met als gevolg veel hogere SSD-snelheden dan zelfs de beste PCIe 3.0 SSD’s. Het verbaasde ons dan ook niet dat de Samsung 980 Pro de snelste SSD is die we ooit getest hebben. 

Samsung 980 Pro

Competitief geprijsd

Net zoals dat meestal het geval is, komt de Samsung 980 Pro op de markt met drie verschillende capaciteiten. Er zijn versies met 250 GB voor 99,99 euro, 500 GB voor 169,99 euro en 1 TB voor 249,99 euro. Dat lijken op het eerste zicht hoge prijzen als je de voorbije maanden de snel dalende prijzen op de SSD-markt in de gaten hebt gehouden. Toch is de prijs perfect in lijn met soortgelijke SSD’s. De 1TB Gigabyte Aorus Gen4 SSD kan je bijvoorbeeld krijgen voor 199,99 (maar heeft lagere maxima) en de Sabrent Rocket had een lanceringsprijs van 249,99 euro. Er zal later dit jaar ook een 2TB-model van de 980 Pro verschijnen. De prijs daarvan is nog niet bekend.

Samsung heeft wat langer gewacht met het introduceren van een Gen4 SSD. Maar daardoor was het wel in staat om de laatste nieuwe V-NAND-technologie te gebruiken en de nieuwste Elpis controller. Dat betekent in de praktijk dat er helemaal niks deze kaart tegenhoudt. Zo haalde de Gigabyte Aorus Gen4 SSD bij een snelle test in CrystalDiskMark een leessnelheid van 4.996 MB/s. De Samsung 980 scoort veel beter met een snelheid van 6.783 MB/s. Een verschil van 35 procent!

12 keer sneller dan SATA SSD

Om de snelheid van de 980 Pro echt te appreciëren, moeten we de kaart natuurlijk vergelijken met PCIe 3.0 of zelfs met oudere SATA-schijven. Zo is de 980 Pro bijvoorbeeld 90 procent sneller dan de Samsung 970 Pro, die een leessnelheid van 3.556 MB/s heeft. Hij is zelfs een indrukwekkende 12 keer sneller dan de snelste SATA SSD die we ooit testten, de Samsung 860 Pro. 

Dit is op veel manieren een enorme sprong vooruit. Het is dan ook geen wonder dat SSD’s zoals de Samsung 980 Pro gebruikt worden in de nieuwste generatie spelconsoles. Gen 4 mag momenteel dan nog wel wat duurder zijn, maar de snelheid die je ervoor in ruil krijgt is dat zeker waard.

Op het vlak van softwareoptimalisatie valt er nog wel iets te zeggen wanneer het gaat over zulke snelle drives. Zo merkten we in onze PCMark10 SSD test, die dagdagelijkse workloads simuleert, dat de score niet enorm veel hoger ligt dan bij een vergelijkbare PCIe 3.0 SSD. Het resultaat is zeker beter, maar het toont aan dat je geen enorm verschil zal zien als je simpelweg bestanden verplaatst op je desktop. Waar de SSD echter wel indruk maakt, is wanneer je grote bestanden overzet (bijvoorbeeld Photoshop-files met veel lagen) of programma’s draait die erg data-intensief zijn, zoals Adobe Premiere.

Check je pc

Eén ding waarmee je rekening moet houden, is de compatibiliteit van je systeem. De Samsung 980 Pro werkt prima met PCIe 3.0, maar als je de SSD op zo’n platform aansluit, zal je maar een theoretisch maximale leessnelheid van 3.500 MB/s kunnen halen. Dit konden we zelf ervaren toen we de SSD gebruikten in combinatie met het ASUS Crosshair VIII HERO PCIe 4.0 moederbord en een Ryzen 7 2700X CPU. Deze laatste bleek hier een bottleneck en het resultaat was een leessnelheid van ‘slechts’ 3282,78 MB/s in CrystalDiskMark 7. 

Samsung 980 Pro

De SSD zal hoe dan ook lang meegaan, want Samsung voorziet een garantie van 5 jaar én een TBW (terabytes written) maximum van 300 TB tot 1.200 TB afhankelijk van het model. Als gemiddelde gebruiker zal je waarschijnlijk nooit zoveel data verplaatsen. We zien er dan ook geen probleem in dat de TBW lager is dan bij de vorige generatie Samsung Pro SSD’s. 

Iedereen is erbij gewonnen dat Samsung een PCIe 4.0 SSD op de markt heeft gebracht die veel sneller is dan andere exemplaren en bovendien beschikbaar is aan dezelfde prijs. De interesse in dit type schijven zal hoe dan ook stijgen nu de nieuwe generatie spelconsoles voor de deur staat. Het is immers een efficiënte manier om de beperkte 1TB-opslag daarvan uit te breiden. En zeker ook voor fotografen die kampen met krappe opslagruimte en grote RAW-bestanden is deze razendsnelle SSD het overwegen waard.

Conclusie

Wie een systeem heeft dat PCIe 4.0 volledig ondersteunt en een snelle SSD wil, doet een geweldige koop met deze SSD. Het is de allersnelste solid state disc die je momenteel op de markt kan vinden. Bijgevolg is je computer dus helemaal future proof. Gebruik je nog PCIe 3.0, dan ga je echter niet het meeste uit je geld halen uit je investering. Want dan behaal je slechts de helft van de maximale snelheden.

Benchmarkresultaten

  • CrystalDiskMark Sequential: 6.783,23MB/s (lees); 4.909,10MB/s (schrijf)
  • CrystalDiskMark Random Q32: 3.305,03MB/s (lees); 3.034,31MB/s (schrijf)
  • Overdracht bestand 10GB: 4,00 seconden
  • Overdracht folder 10GB: 3,71 seconden
  • PCMark10 SSD: 2.659 punten

Geïnteresseerd in deze SSD? Koop hem bijvoorbeeld bij Coolblue of Bol.com.Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in