De M6 Mark II werd samen met de Canon 90D geïntroduceerd. Onder de motorkap delen de systeemcamera en spiegelreflex dan ook een aantal onderdelen. De twee hebben de Digic 8-beeldprocessor en de nieuwe APS-C-sensor gemeen. Deze combinatie brengt onder andere meer megapixels en een hogere verwerkingssnelheid ten opzichte van de voorgangers M6 en 80D.

M6 Mark II

Waar Canon de dslr vanwege de robuuste body aanprijst voor sport- en natuurfotografen, noemt het de M6 Mark II een ideale camera voor fotografen die onderweg zijn. De systeemcamera is door zijn compacte ontwerp volgens het bedrijf de perfecte fototool om het alledaagse leven met al zijn creatieve momenten vast te leggen.

Getweakte body

De behuizing van de M6 Mark II voelt goed gebouwd aan. De camera heeft rondom een rubber laag die je een comfortabele houvast biedt. Al lijkt de body sterk op die van zijn voorganger, Canon heeft wel degelijk aan het ontwerp geschaafd. De vernieuwingen zorgen voor een comfortabelere bediening en een chiquer ogende behuizing. Dat eerste komt onder andere door de iets grotere grip, waarmee je de nieuwste M6 steviger in je hand houdt. Ook zijn het programmakeuzewiel en het achterste instelwiel verhoogd, zodat die meer houvast bieden. Op de M6 zat boven het achterste instelwiel een draaischijf voor de belichtingscompensatie, maar die is op de Mark II verdwenen. Hier vind je nu een subtiele knopfunctietoets, waarmee je een vijftal zelf te kiezen instellingen oproept. Die kan je vervolgens met de twee instelwielen snel wijzigen. Bovenop is er verder weer plaats voor een programmeerbare M-Fn-button.

M6 Mark II
Vloggers zullen waarderen dat het scherm 180 graden naar boven is te kantelen.

Achterop heeft Canon de M6 Mark II een extra MF/AF-schakelaar een meegegeven, met daarin een knop om de scherpstelling te starten. Voor de rest is de lay-out van de achterkant vergelijkbaar aan die van de M6. De knoppen voor het selecteren van het AF-punt en voor de AE-vergrendeling in de rechterbovenhoek zijn goed met de duim te bedienen. Ook de vier buttons en het gecombineerde draaiwiel/vierwegstoets zijn makkelijk bereikbaar met deze vinger. In het menu kan je in totaal twaalf van de knoppen van een door jou gewenste functie voorzien.

Touchscreen en optionele zoeker

De Canon M6 Mark II heeft geen elektronische zoeker. Voor de compositie van je beeld en zicht op de instellingen ben je dus afhankelijk van het 3inch-FTF-scherm. Dit touchscreen geeft met ruim 1 miljoen beeldpunten een scherp beeld en is in de meeste lichtomstandigheden goed af te lezen. Het reageert vlot op je aanwijzingen zodra je met je vinger een instelling wilt veranderen. Voor selfies en vlogs kantel je het scherm 180 graden naar boven. Opnames van grotere hoogte worden makkelijker omdat je het maximaal 45 graden naar beneden kan kantelen. Het scherm is niet naar de zijkanten te draaien.

Fotografeer je liever met een zoeker, dan kan je voor een meerprijs van 270 euro best de kit met opschuifbare EVF en gestabiliseerd 15-45mm-objectief aanschaffen. De externe zoeker, die 2,39 megapixels telt en een schermvernieuwingssnelheid van liefst 120 fps heeft, kost los namelijk 280 euro.

M6 Mark II
We hadden hem graag in onze test meegenomen, de optionele zoeker voor de M6 Mark II.

Ruim 33 procent meer pixels

Ten opzichte van de M6 heb je met de Mark II ruim een derde meer pixels tot je beschikking. De 32,5-megapixelsensor is in combinatie met de nieuwe beeldprocessor bovendien een stuk sneller in respons en het verwerken van gegevens. Hierdoor kan je nu sluitertijden tot 1/16000e seconde instellen. Dat maakt het mogelijk om kortdurende bewegingen vast te leggen of met een lichtsterke lens een grotere scherptediepte te creëren.

Betere prestaties merk je ook in omgevingen met weinig licht. Canon heeft het ISO-bereik opgekrikt van ISO 6.400 naar 25.600, met een zelfde basisgevoeligheid van ISO 100. Met de juiste lens kan je met de Mark II ten opzichte van de voorganger tot in situaties tot -5 EV scherpstellen. Dat verschil merk je direct bij avondfotografie of fotograferen binnenshuis.

Niet onbelangrijk: ook de nieuwe processor-sensorcombinatie produceert foto’s van uitmuntende kwaliteit. De foto’s zijn zeer scherp en tonen veel detail. De kleuren van de beelden ogen altijd rustig en natuurlijk. Bovendien kan je zonder meer ISO-waardes tot ruim 4000 instellen zonder dat de ruis op je foto’s gaat overheersen.

Het bewerken van RAW-bestanden is nauwelijks nodig omdat de M6 Mark II kleuren natuurgetrouw reproduceert. (f/3.5, 1/60, ISO 500, 45 mm kleinbeeldequivalent)

Autofocus

Het AF-systeem kan op een groter deel van de sensor scherpstellen. De 143 automatische fasedetectiepunten (de M6 heeft er 49) zijn over circa 88% horizontaal en 100% verticaal (op de M6 88%) van het kader verdeeld. Het systeem levert dezelfde trefzekere en snelle focus als we van andere Canon-camera’s gewend zijn. De automatische oogdetectie herkent ogen van mensen in het kader in de meeste gevallen, hoewel de focus bij sneller bewegende personen niet altijd blijft plakken. Het aangeven van te volgen onderwerpen werkt zeer gebruiksvriendelijk: een tik op het scherm op het betreffende object volstaat. De autofocus zorgt dan dat het onderwerp scherp blijft zolang het zich in het kader bevindt. Ook hier werkt het systeem erg goed zolang de bewegingen niet te abrupt zijn.

De gemoderniseerde componenten zorgen bovendien voor een verdubbeling van de burstrate. Met continue autofocus kan de M6 Mark II 14 beelden per seconde registreren. Dat kan ook in RAW, maar dan is de buffer met maximaal 23 beelden aan de krappe kant. Verder is de camera ook uitgerust met een zogenaamde RAW-burstmodus. Hierin legt hij 30 RAW-beelden per seconde vast, die worden opgeslagen in één bestand. Achteraf kan je daaruit elke foto afzonderlijk extraheren en opslaan. In deze stand gebruikt de camera niet alle pixels van de sensor. De individuele fotobestanden zijn dan ‘slechts’ 17,9 megapixel groot, maar nog altijd van zeer hoge kwaliteit in scherpte, kleur en detail.

Bij hogere gevoeligheden zoals hier ISO 6400, verschijnt er logischerwijs ruis op de foto’s. Maar dat is lang niet altijd storend, zeker niet voor kleinere afdrukken. (f/9, 1/50, ISO 6400, 24 mm kleinbeeldequivalent)

Filmen met de EOS M6 Mark II

Bleef de maximum resolutie aan videobeelden bij de M6 nog steken op full HD bij 60 frames, de nieuweling kan ook 4K-films vastleggen. Daarbij wordt het beeld niet gecropt, de volledige beeldhoek van de lens kan dus worden benut. Indrukwekkende slowmotionbeelden zijn mogelijk in Full HD. Je kunt op deze resolutie namelijk filmen met een framerate van 120 fps.

Het automatische scherpstelsysteem is ook beschikbaar tijdens het filmen, zowel in HD- als 4K. Ook bij bewegende beelden kan de eye-trackingfunctie worden ingeschakeld om de ogen van het onderwerp te volgen, met vergelijkbare resultaten als bij het fotograferen. Een microfoonaansluiting is aanwezig om het geluid beter vast te leggen, een aansluiting voor een hoofdtelefoon ontbreekt.

Een creatieve toevoeging is de Hybride modus, die automatisch een korte film maakt van een dag fotograferen. Bij elke foto die je op die dag maakt, worden de drie seconden vlak voor de foto automatisch als film opgenomen. Alle films van de dag worden opgeslagen als één bestand. Leuk als herinnering aan een uitstapje.

De nieuwe sensor van de M6 Mark II levert foto’s waarop veel details te zien zijn. (f/7, 1/60, ISO 100, 51 mm kleinbeeldequivalent)

Langere adem

Volgens gestandaardiseerde CIPA-normen geeft de batterij van de M6 Mark II er na zo’n 305 opnames de brui aan, dat is tien meer dan zijn voorganger. Die normen blijken in de praktijk vaak makkelijk te halen. Zo ook bij deze camera: ik kon er vaak honderd beelden per batterijlading meer mee vastleggen. Als de batterij onderweg leegraakt, dan kan je deze helaas niet met een powerbank opladen via de USB-aansluiting. Die is als de overige aansluitingen (HDMI, afstandsbediening, microfoon) wel veilig achter een rubberen klep verborgen.

De NFC-chip van de M6 heeft plaatsgemaakt voor Bluetooth, de wifi-module is nog steeds aanwezig. Hiermee maak je opnames op afstand en kan je beelden (eventueel geautomatiseerd) downloaden. Dat kan zowel met een app op je telefoon of met de EOS Utility-software op je pc of Mac.

Conclusie

Tweedehands of in de uitverkoop, met de komst van de Mark II zal de originele M6 ongetwijfeld ergens voor een koopje worden aangeboden. Ook dat is voor de huidige standaarden nog een goede camera. Maar de nieuwe beeldprocessor en sensor maken de M6 Mark II zijn prijs zonder twijfel waard. Je krijgt er een veel snellere camera voor, die bovendien meer details kan vastleggen. Ook de updates aan de (auto)focus, de bediening en de vormgeving komen het fotoplezier met de nieuwe camera ten goede.

Ook in een situatie als deze met tegenlicht stelt de Mark II snel scherp op het donkere gezicht van het standbeeld. (f/3.5, 1/60, ISO 100, 26 mm kleinbeeldequivalent)

Specificaties Canon EOS M6 Mark II

 • Adviesprijs: 949,99 euro
 • Resolutie: 6.960 x 4.640 pixels
 • Sensor: APS-C CMOS-sensor, 22,3 x 14,9 mm
 • Gevoeligheid: ISO 100-25.600 (uitbreidbaar tot 51.200)
 • Opnamestand: P/Tv/Av/M/C1/C2/Video/Creatieve filters/Scène/Hybride film en foto/Automatisch/Fv (flexibele voorkeur)
 • Lichtmeting: Evaluatief, deelmeting in het midden, integraal met nadruk op midden, spotmeting
 • Scherpstelling: 143 of 99 fasedetectiepunten op sensor (afhankelijk van lens)
 • Burstmodus: 14 fps met volledige AF (maximaal 54 foto’s in JPEG, 23 in RAW, 36 in CRAW)
 • Geheugen: SD
 • Afmetingen: 120 x 70 x 49 mm
 • Gewicht: 408 g (inclusief batterij en SD-kaart)
 • Website: www.canon.be

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in