macrofoto

Met deze vijf handige accessoires maakt iedereen een goede macrofoto. Op deze punten moet je letten bij de aanschaf.

In de wereld van macrofotografie wordt al het kleine heel groot. Wist je bijvoorbeeld dat het oog van een koninginnebij maar uit liefst 4000 facetten bestaat? Op een goede macrofoto kun je ze tellen. Kamera Express bespreekt de 5 items die niet niet mogen ontbreken in je macro cameratas. En geen zorgen, macrofotografie hoeft geen dure hobby te zijn en is toegankelijk voor iedereen. 

Een geschikte lens

Voor mooie macrofoto’s heb je een speciale lens nodig. Je wil dauwdruppels op bloemen vastleggen, alle kleuren op de vleugels van een vlinder, of misschien zelfs de unieke kleurschakeringen van een menselijke pupil. Macro lenzen hebben een ruim bereik waardoor ze kleine objecten beter vast kunnen leggen. Macro Lenzen hebben een korte scherpstelafstand waardoor je jouw onderwerp wel zo dichtbij halen. Een geschikte en toegankelijke macrolens waar je alle kanten mee op kan, is bijvoorbeeld de Sony FE 28-60mm F4 5.6 Zoom Lens. Wees niet bang dat je fototas niet meer te tillen is, want dit objectief weegt slechts 167 gram. 

Een tussenring

Wanneer je niet zeker weet of macro fotografie bij je past, raden we je een tussenring aan. Dat scheelt geld voor het geval een ander soort fotografie toch beter bij je past, want zo bespaar je op een duurdere macrolens. De tussenring plaats je tussen de lens en de body van de camera. De ring zorgt ervoor dat de afstand tussen de lens en de camera groter wordt, waardoor de scherpstelafstand kleiner wordt. Dit zorgt voor een vergrotingsfactor van je lens. Zo kun je met je standaard lens ook prachtige macrofoto’s schieten en uitvinden of dit type fotografie bij je past. 

Een goed statief 

Stabiliteit is ontzettend belangrijk bij macrofotografie. Zelfs de kleinste trilling kan onscherpe beelden opleveren. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Ga je graag de natuur in voor het maken van macrofoto’s? Dan is een klein en lichtgewicht statief aan te raden. Ze zijn er in alle soorten en maten en ze geven je de tijd om rustig je compositie te bepalen. Bekijk alle statieven op Kamera Express hier.

De juiste belichting

Omdat je bij macro fotografie dichtbij je onderwerp komt, is de kans op schaduwwerking groot. Om dat te voorkomen kan een ringflitser handig zijn. Deze flitser geeft licht rondom je lens waardoor je object vanuit alle hoeken hetzelfde licht vangt. Je zou ook een LED lamp kunnen overwegen, je kan de lamp zowel op je camera gebruiken maar hem er ook afhalen om creatieve lichteffecten te creëren. 

Een draadontspanner

Je gebruikt een draadontspanner om je macro foto’s nog scherper te krijgen. Dankzij deze ontspanners hoef je het knopje op de camera niet in te drukken. Dit voorkomt trillingen waardoor je foto onscherp zou kunnen worden. Ben je van plan er een dag op uit te trekken? Dan berg je al je gear eenvoudig op in een mooie en handige rugtas.

Meer te weten komen over het magische thema macrofotografie? Bekijk dan de inspiratiepagina van Kamera Express over dit onderwerp, of volg onze gratis cursus Macrofotografie in de Kamera Express Academy.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in