Darktable 4.2.0 is nu beschikbaar en biedt enkele toffe nieuwe functies, waarmee je makkelijker en sneller RAW-foto's kunt bewerken.

Verbeteringen voor Darktable 4.2.0

De nieuwste versie van dit gratis softwarepakket toont ons compleet nieuwe functies. Zo is er een Sigmoid-weergavetransformatiemodule, die je kunt gebruiken in plaats van de bestaande filmische- en basiscurvemodules. Met de Sigmoid-module kun je het toonbereik van een foto opnieuw in kaart brengen en het dynamisch bereik van een foto uitbreiden of verkleinen, zodat jet beter overeenkomt met het scherm waarop je de afbeelding wil tonen.

Nieuwe algoritmen

In de reconstructiemodule kom je een nieuw algoritme tegen voor hooglichten: ‘inpaint opposed’ en ‘segmentation based’. Beide algoritmen zijn stabiel en leveren in veel afbeeldingen goede resultaten, aldus het ontwikkelingsteam van Darktable. ‘Inpaint opposed’ heeft daarmee ‘clip highlights’ vervangen als het nieuwe standaardalgoritme in de app om hooglichten te spotten.

Corrigeren en aanpassen

Er is ook meer aandacht voor het werken met meerdere schermen. Je kunt bijvoorbeeld de pixelpipe gebruiken als hulpmiddel om focus peaking te spotten en ISO-12646 kleurbeoordelingsmodi in te schakelen. Daarnaast is er een verbeterde snapshotmodule met een dynamisch gegenereerde weergave (die je kunt inzoomen en pannen met het toetsenbord of de muis) en je kunt een ​​voorvertoning van een effect op een afbeelding bekijken voordat het effect wordt toegepast. Sommige camera’s nemen lenscorrectie-informatie op en slaan deze op in de EXIF-metadata van de afbeelding. In de lenscorrectiemodule van Darktable 4.2.0 is deze informatie zichtbaar en bruikbaar, zodat je afbeeldingen snel een eerste correctie kunt meegeven.

Advertentie

Groter gebruikersgemak

Andere grote veranderingen zijn een nieuwe module voor diavoorstellingen die een betere gebruikerservaring biedt, een toegankelijker vervolgkeuzemenu voor filters, betere leesbaarheid van de gebruikersinterface van het bereikclassificatiefilter en de mogelijkheid om grote JPEGs te open en op te slaan. Daarnaast is er ondersteuning voor WebP en JFIF, de weergave van regionaal datum-/tijdformaat bij miniaturen en zijn er tal van bugs opgelost.

Meer cameraprofielen

Als welkome bonus ondersteunt Darktable 4.2.0 meer camera’s, zoals de Canon EOS M2, Fujifilm X-H2 (gecomprimeerd), X-H2S (gecomprimeerd), X-T30 II (gecomprimeerd), X-T5 ( gecomprimeerd), Leica D-Lux 6, Leica M Monochrom (Typ 246), Nikon Z9, Olympus E-10, E-M10 Mark IIIs, E-P7, een aantal van Samsung-camera’s, de Sony A7R V en meer. Er is ook nieuwe ondersteuning voor sommige oude camera’s, zoals de Nikon D1H, wat goed nieuws is voor liefhebbers van retrocamera’s.

Meer weten over dit gratis pakket? Ga dan naar de website van Darktable.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in