Capture One heeft aangekondigd dat het zal veranderen hoe zijn eeuwigdurende licentie werkt: daarbij lijkt het alsof het gebruikers met dwingende hand duwt naar de abonnementsvorm.

In een e-mail die naar Capture One-gebruikers is gestuurd, zegt het bedrijf dat het niet langer jaarlijks grote releases uitbrengt, wat betekent dat er geen Capture One versie 24 zal komen. In plaats daarvan zegt het bedrijf dat het nieuwe tools en functies zal uitbrengen naar bestaande gebruikers van Capture One 23, ‘in een poging om deze tools bij gebruikers te krijgen zodra ze klaar zijn’.

Vast product kopen

Daarbij ontstaat er echter een tweedeling probleem, wat voor vreemde situaties zal zorgen. Het houdt namelijk in dat abonnementhouders, die per maand of jaar betalen, telkens nieuwe functies krijgen. Gebruikers die een ‘eeuwigdurende licentie’ op Capture One 23 kopen, krijgen geen toegang tot die nieuwe functies. Zij zullen wel updates met bugfixes ontvangen, maar geen nieuwe functies die na aankoop worden vrijgegeven.

Geen upgrademogelijkheid

De uitdaging zit hem in het feit dat het onduidelijk is hoe je als gebruiker van Capture One 23 toch gebruik kunt maken van eventuele nieuwe functies, aangezien er waarschijnlijk geen upgrade gaat komen naar een nieuwe versie! Upgradeprijzen zijn niet langer beschikbaar. In plaats daarvan gaat Capture One over op een ‘loyaliteitsprogramma’ om klanten te belonen. Capture One gaat niet in op dit ‘loyaliteitsprogramma’, maar zegt dat er op 1 februari 2023 meer details zullen worden aangekondigd.

Advertentie

Prijs en beschikbaarheid

Als je in het verleden een eeuwigdurende licentie voor Capture One hebt gehad, zijn de upgradeprijzen naar Capture One 23 beschikbaar tot en met 31 januari 2023. Deze update bevat alle nieuwe functies tot en met 30 september 2023. Capture One-abonnees worden niet beïnvloed door deze update.

Lees meer over deze wijziging lezen op de pagina met veelgestelde vragen van Capture One

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in