RAW Therapee, de open-source oplossing om RAW bestanden te bewerken, krijgt een nieuwe update. Wat is er nieuw? Wij laten het je graag zien.

RawTherapee is een fantastische oplossing voor iedereen die wil fotograferen in RAW, maar geen terugkerende abonnementskosten wil betalen voor deze software. Het programma is beschikbaar voor Linux, macOS en Windows en gaat al jaren mee. Onlangs is versie 5.9 gelanceerd, de eerste grote update in twee jaar.

Veel nieuwe functies

RawTherapee 5.9 biedt een indrukwekkende lijst met nieuwe functies en verbeteringen.

  • Een van de belangrijkste functies vind je in het tabblad Detail>Spot Removal voor het verwijderen van vlekken, die je kunt gebruiken voor het verwijderen van stofdeeltjes en kleine objecten.
  • In de functie Detail>Nevel Vermindering vind je een nieuwe schuifregelaar voor verzadiging.
  • Met de optie Kleur>Witbalans>Automatic vind je een nieuwe automatische witbalansmethode genaamd ‘Temperature Correlation’. De oude automatische witbalanstool blijft onder een nieuwe naam (‘RGB Grey’).
  • De tool Kleur>Filmnegatief is verbeterd, inclusief ondersteuning voor niet-Raw-afbeeldingen.

Meer aanpassingsmogelijkheden

RawTherapee 5.9 voegt betere ondersteuning toe voor lokale aanpassingen. Deze tool vind je in het tabblad Lokaal, waardoor je bewerkingen kunt uitvoeren op een specifiek deel van de foto. Bijkomende verbeteringen zijn onder meer een nieuw hulpmiddel voor Transformeren>Perspectiefcorrectie, met automatische perspectiefcorrectie, een verbeterde schermindeling waarop je sneller ziet welke hulpmiddelen in gebruik zijn, de optie om het formaat van een afbeelding aan de lange of korte zijde te wijzigen, en een hulp voor het bijsnijden van je afbeeldingen voor gebruik op social media.

Advertentie

Betere camera-ondersteuning

Bijzonder prettig is de uitgebreide ondersteuning voor RAW-formaten van verschillende camera’s. Er zijn talloze RAW-formaten en kleurprofielen toegevoegd voor camera’s van Canon, Fujifilm, Hasselblad, Leica, Nikon, Olympus, Pentax, Panasonic, Ricoh, Sigma en Sony. Klik hier voor de volledige lijst met camera’s met nieuwe of bijgewerkte ondersteuning.

Betere RAW-verwerking

Het Raw-tabblad van de app bevat enkele verbeteringen, waaronder een nieuwe Pre-process White Balance-tool. Met deze tool kun je aangeven of kleurkanalen automatisch door de app moeten worden gebalanceerd, of dat je de waarden wil gebruiken die door de camera zijn vastgelegd. Er zijn nieuwe dual-demosaicing-methoden in de Demosaicing-tool, plus een Pixel Shift-demozaïekmethode waarmee een gemiddelde van alle frames beweging over meerdere frames kan adresseren. Het kan ook DNG-bestanden met een hoog dynamisch bereik bewerken. De app ondersteunt ook pixel-shift compositing met automatische ghost masking, Raw-bestanden met meerdere frames, dark frame subtraction, flat field-correctie en hot/dead pixel-correctie. In het tabblad Geavanceerd kun je de kleurweergave en verlichting aanpassen naar de typisch menselijke perceptie met CAM16.

RawTherapee 5.9 is nu beschikbaar voor Linux en Windows. De macOS-versie is nog niet beschikbaar, maar volgt snel. RawTherapee is niet het meest toegankelijke programma, maar het programma biedt een uitgebreide gebruikershandleiding om je verder te helpen. Het programma is grotendeels vertaald in het Nederlands, hoewel de nieuwe termen nog onderhevig zijn aan een goede vertaling.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in