Het Adobe-fotografieteam blijft sleutelen aan hét programma voor fotografen: Lightroom! Tijdens hun jaarlijkse updatesessie deelden ze hun plannen voor het aankomende jaar. Wat komt er naar Lightroom?

Adobe heeft een paar spannende plannen voor Lightroom en Lightroom Classic. Gelukkig hoeft niemand lang te wachten op deze aanpassingen: ze worden per direct uitgerold en zullen binnen een week voor iedereen beschikbaar zijn. Benieuwd naar de nieuwe toevoegingen?

Video

Adobe merkt ook dat steeds meer fotografen zich storten in de filmwereld. Vanaf nu kun je de bewerkingsmogelijkheden van Lightroom niet alleen gebruiken om je foto’s te bewerken, maar kun je jouw filmpjes ook laten schitteren. Het is zelfs mogelijk om bewerkingsinstellingen tussen foto’s en video’s te kopiëren en plakken. De Presets, waaronder Premium Presets en Lightroom’s AI-powered Recommended Presets, kunnen ook worden gebruikt met video’s. Daarnaast is het mogelijk om clips bij te snijden vanuit Lightroom.

Vooraf instellen

Iedere preset maakt gebruik van verschillende intensiteiten. In de aankomende update komen er een paar nieuwe voorinstellingen bij die je kunt inschakelen. Belangrijker is dat het vanaf mogelijk is om de presets eenvoudig aan te passen, zodat de voorinstellingen voor je foto’s en video’s op jouw situatie zijn toepast. Een ideale functie voor batchverwerkingen.

Advertentie

Adaptieve voorinstellingen

Adaptieve voorinstellingen zijn een geheel nieuwe vorm van voorinstellingen. Ze maken gebruik van de krachtige geavanceerde kunstmatige-intelligentiemogelijkheden, zoals de maskers Select Sky en Select Subject, om voorinstellingen toe te passen op een bepaald deel van de foto. De eerste Adaptive Presets richten zich op het maken van dramatische lucht en om je onderwerp extra te benadrukken.

Premium-voorinstellingen

Deze release van Lightroom bevat vijf nieuwe Premium Preset-pakketten, handgemaakt door enkele van de beste fotografen van dit moment.

  • Portretten: Zwart-wit — een prachtige set voorinstellingen voor zwart-witportretten, gemaakt door Ayesha Kazim.
  • Portretten: Edgy — deze voorinstellingen gemaakt door Jessy J. tillen je portretten naar een hoger niveau.
  • Portretten: Groep — deze voorinstellingen zijn gemaakt door Chelsi LeBarre om je groepsfoto’s te laten opvallen, zodat je vrienden en familie er altijd op hun best uitzien.
  • Onderwerp: Concerten — je foto’s van concerten en andere live-optredens zien er fantastisch uit met deze voorinstellingen van Megan Sumpton.
  • Video: Creatief — deze stijlvolle en creatieve voorinstellingen, gemaakt door Stu Maschwitz, zijn speciaal geoptimaliseerd voor video’s.

Rode ogen verwijderen

Flitsfotografie kan de ogen soms rood laten oplichten. Met Lightroom kunt je met één klik rode ogen verwijderen. Het is niet meer nodig om elk oog in je foto handmatig te omcirkelen – de AI van Lightroom vindt automatisch alle ogen en verwijdert indien nodig rode ogen.

Vergelijk foto’s naast elkaar

Met de nieuwe vergelijkingsweergave bekijk je foto’s naast elkaar om de allerbeste afbeelding te kiezen.

Lightroom-community

In het gedeelte Ontdekken kun je connectie maken met de Lightroom community. Hierin kun je zoeken naar oplossingen voor problemen, tips en technieken. Je kunt ook fotografen en vrienden volgen.

Community-remix

Community Remix is ​​afgelopen herfst naar Lightroom op Mac/Win gebracht en is nu beschikbaar in Lightroom voor mobiel en internet. Met de Remix kom je op een geheel nieuwe manier in contact met de Lightroom-community. Je kunt foto’s delen, anderen alternatieve bewerkingen laten proberen en je artistieke visie delen.

Meer verbeteringen

De maskers “Selecteer Lucht” en “Selecteer Onderwerp”, die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, kunnen nu worden gekopieerd en geplakt op andere foto’s. Hierbij worden de maskers automatisch opnieuw berekend, je hoeft dus geen nieuwe maskers op elke foto te maken. Zo kun je deze maskers toepassen in je batchbewerkingsworkflow.

Maskergroep omkeren

Je kunt maskergroepen omkeren, zodat je makkelijker en sneller delen van een foto kunt bewerken.

Vooruit/Terug-knoppen

De desktop-versie van Lightroom bevat nu knoppen voor vooruit en achteruit, die je kunt vergelijken met vooruit/achteruit in een webbrowser. Met deze knoppen navigeer je makkelijk en snel door Lightroom.

Lokaal opslagbeheer

Lightroom biedt meer controle over de hoeveelheid ruimte op je harde schijf je beschikbaar wilt hebben voor foto-opslag. Je kunt bovendien je cache legen, zodat je makkelijk ruimte op je computer kunt vrijmaken.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in