Met Hasselblad Heroines vestigt de Zweedse camerafabrikant deze en de komende weken de aandacht op een achttal wereldwijd werkende fotografes. De ‘Hasselblad heldinnen’ worden in het zonnetje gezet vanwege hun creativiteit en toewijding aan het vak.

Het is de vierde keer dat Hasselblad een selecte groep van vrouwelijke fotografen eert. Dat doet het in het kader van de Amerikaanse Women’s History Month en de Internationale Vrouwendag, die aanstaande dinsdag op de kalender staat.

De Hasselblad Heroines bestaan dit jaar uit opmerkelijke talenten met een breed scala aan genres, waaronder reizen, architectuur, natuur, product, eten & drinken, bruiloft, conceptuele beeldende kunst en portretfotografie. Alle acht visuele kunstenaars hebben beelden gemaakt op meerdere continenten, die zijn verschenen in galerijen, billboards, print en online platforms.

Advertentie

Dit zijn de Hasselblad Heroines van 2022

De Zweedse Lola Akinmade Åkerström is een bekroonde verhalenverteller, reisfotograaf, en internationale bestsellerauteur. Ze bezocht al meer dan zeventig landen om er culturele en omgevingsportretten te maken.

Stephanie Blomkamp is geboren te Kaapstad, Zuid-Afrika en gespecialiseerd in surrealistisch portret en conceptuele fotografie. Ze is de oprichter en redacteur van een nieuwe publicatie, Oath, die de Afrikaanse fotografie onder de aandacht brengt.

Gigi Chung uit San Francisco is een beeldende-kunstfotograaf en winnaar van meerdere internationale fotografie wedstrijden. Ze richt zich op de abstractie in de gebouwde omgeving en tegenstellingen in de stedelijke ruimte.

Lisa Devlin is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en werkzaam als trouw- en tijdschriftfotograaf. Met haar ontspannen stijl legt ze op een sierlijke wijze de passie en emotie van koppels op hun grote dag vast.

De Amerikaanse Aline Smithson is oprichter, onderwijzer en redacteur van het dagelijkse fotografietijdschrift Lenscratch en fotografisch kunstenaar. Ze fotografeert uitsluitend op film en haar conceptuele beeldende kunst en portretten zijn al tentoongesteld in galerijen over de hele wereld.

Hasselblad Heroines
© Aline Smithson

Natuurfotograaf Annie Spratt (Verenigd Koninkrijk) is community manager en beeldcurator bij Unsplash. Dat doet ze terwijl ze ook een gezin van acht kinderen opvoedt.

De in Londen woonachtige Karen Thomas is de eerste Hasselblad Heroine fotograaf die zich op het fotograferen van eten en drinken richt. Haar foto’s zijn om te watertanden en brengen de verrukkingen van eten en drinken over. Ze zijn te zien op billboards, in reclamecampagnes, op verpakkingen en in tijdschriften.

Lydia Winters is werkzaam in Stockholm als productfotograaf, influencer en de belangrijkste verhalenverteller voor Mojang Studios, de maker van Minecraft. Ze heeft zich gespecialiseerd in het fotograferen van luxe horloges, waarbij ze van elk kostbaar uurwerk een elegant beeld produceert.

De Hasselblad Heroines worden belicht in een wekelijkse spotlight op de socialemediakanalen van de fabrikant. Daarbij vertellen ze over hun ervaringen, uitdagingen, tips en wat hen inspireert om hun doelen te bereiken.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in