Adobe heeft zowel de mobiele als de desktopversie van Lightroom geüpdatet. Op je desktop kun je het fotobewerkingsprogramma nu upgraden naar versienummer 5.0, de recentste release voor mobiele apparaten met Android of iOS draagt versienummer 7.0. In de nieuwe edities zijn onder meer de tools voor het maskeren en selecteren van onderwerpen verbeterd.

Adobe heeft de tools voor selectieve aanpassingen in Lightroom volledig opnieuw ontworpen. Ze zijn nu met een simpele klik op de knop Maskeren toegankelijk op één locatie. Je kunt nu meerdere selectietools tegelijk gebruiken om complexere en nauwkeurigere selecties te maken. Ook heeft de creatievesoftwaremaker nieuwe kleurbereik- en luminantiebereikmaskers toegevoegd.

lightroom

Met de release is het ook makkelijker om onderwerpen te selecteren. Lightroom kan nu automatisch een onderwerp of de lucht in een foto selecteren. De nieuwe tool maakt gebruik van kunstmatige intelligentie op basis van machine learning om na één klik een nauwkeurige selectie te maken. Hij biedt twee opties: met Selecteer onderwerp plaatst Lightroom een rode overlay over mensen, dieren of welk onderwerp dan ook. Kies je voor Selecteer lucht, dan analyseert het programma het beeld, om de overlay over de gevonden lucht te plaatsen. In beide gevallen kan je de door Lightroom gemaakte selectie handmatig uitbreiden of verkleinen.

lightroom

De maskeringstools zijn ook beschikbaar in de nieuwe release voor Lightroom Classic en de webversie van het programma. Dat geldt ook voor de acht extra premium voorinstellingen die de app biedt. Met nieuwe categorieën als Modern, Eten, Landschap en Architectuur kun je snelle, relevante resultaten bereiken. Een andere nieuwe mogelijkheid is echter alleen in Lightroom, de mobiele versies en de webvariant beschikbaar. Het gaat om Aanbevolen voorinstellingen, waarbij het programma een voorstel doet voor de beste voorinstellingen voor een foto. Ook hiervoor gebruikt Lightroom weer artificiele intelligentie om een voorstel uit de bibliotheek met honderdduizenden voorstellingen van andere Lightroom-gebruikers te kunnen doen.

In de dekstopversie van Lightroom kun je nu een eigen draai geven aan de foto’s van andere fotografen. Daarvoor heeft Adobe de Community-remix in het leven geroepen. Als andere fotografen hierin hun foto’s hebben gedeeld met de community, kun je daar jouw eigen bewerkingen op loslaten. Op Windows- en Mac-computers kun je nu bovendien nieuwe uitsnijdoverlays instellen. Zo laat Lightroom tijdens het uitsnijden bijvoorbeeld een raster, de gouden spiraal of de regel van derden in de crop zien.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in