De ontwikkelaars van JPEG XL beloven een efficiëntere compressie zonder kwaliteitsverlies. Dat leidt tot minder opslagruimte en kosten.
Iedereen kent wel het JPEG-formaat, het is inmiddels de standaard voor gecomprimeerde foto’s die op internet worden gepubliceerd en door digitale camera’s worden gebruikt. Het formaat krijgt mogelijk voor het einde van het jaar nog een upgrade in de vorm van JPEG XL. De ontwikkelaars van JPEG XL zeggen dat het nieuwe formaat zal leiden tot een aanzienlijke vermindering van de wereldwijde bandbreedte en opslagkosten.
Het originele JPEG-beeldformaat is in de jaren tachtig ontwikkeld door de International Organization for Standardization (ISO). Omdat het veel beter geschikt was dan andere formaten van die tijd, is het in de loop der jaren uitgegroeid tot het standaardformaat voor foto’s op digitale camera’s en het wereldwijde web. Het formaat zorgde destijds voor een revolutie, omdat afbeeldingen binnen seconden in plaats van minuten konden laden en er veel meer afbeeldingen op een geheugenkaart konden worden opgeslagen.
JPEG XL brengt verandering na 30 jaar
Ondanks meerdere pogingen is de standaard al bijna dertig jaar onveranderd. Er zijn weliswaar nieuwe standaarden voor gecomprimeerde beeldbestanden ontwikkeld, maar die zijn nooit door het grote publiek omarmd. Zo zagen bijvoorbeeld JPEG 2000, JPEG XR, Google’s WebP en HEIC al het levenslicht, maar die hebben geen grote aanhang mogen genieten. Met de komst van JPEG XL zou dat weleens anders kunnen lopen.
Met de nieuwe standaard kan je een bestaand JPEG-bestand openen en het zonder verlies van kwaliteit transcoderen om een kleinere bestandsgrootte te krijgen. Omdat het lossless gebeurt, kan je een JPEG XL ook weer herstellen naar het oorspronkelijke JPEG-formaat. Een bestand dat is opgeslagen als JPEG XL kan je zowel als JPEG als JPEG XL openen.
Voor fotografen is het nieuwe bestandsformaat interessant omdat het een breed kleurengamma en HDR ondersteunt. Ook kunnen JPEG XL’s hogere bitdieptes bevatten en bieden ze ondersteuning voor afdrukken, grote panorama’s, 360-gradenbeelden en serieopnames. Volgens de ontwikkelaars is het formaat geoptimaliseerd voor responsieve webomgevingen, waardoor het tegemoetkomt aan de behoeften van internetgebruikers die de bestanden op alle apparaten kunnen openen.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.