Land of Ibeji

Het project Land of Ibeji werd eerder al bekroond door World Press Photo en is nu te bewonderen in boekvorm.

Voor Land of Ibeji werkte Sanne De Wilde, die we eerder interviewde voor Shoot 85, samen met de Franse Bénédicte Kurzen. Met het project sleepten de twee fotografen al de eerste prijs in de categorie portretseries van de prestigieuze World Press Photo in de wacht. Nu hebben ze de foto’s van het project ook in boekvorm uitgebracht.

Nergens anders ter wereld zien meer natuurlijke tweelingen het levenslicht dan in West-Afrika. Het centrum van deze tweelingenzone is Igbo-Ora, een ingeslapen stadje in het zuidwesten van Nigeria. In Land of Ibeji ontrafelen De Wilde en Kurzen de mythe van het tweelingschap in dit land. Voor het daar levende Yoruba-volk staan ‘de dubbele geboorte’ en ‘de onafscheidelijke twee’ voor de ultieme harmonie tussen twee mensen. Tweelingen worden er vereerd om hun magische en spirituele krachten, maar ook verguisd als ‘onnatuurlijk’.

Land of Ibeji toont dualiteit in elke mens

De twee fotografen gebruiken symmetrie en gelijkenis om de tweelingen als mythologische figuren voor te stellen. Met deze krachtige metafoor willen ze de dualiteit binnen elke mens en de dualiteit die we ervaren in de ons omringende wereld aantonen.

Dat doen ze op een visueel verhalende en herkenbare stijl. Zo gebruikten de kunstenaars voor bepaalde foto’s tweekleurige filters om het magische en bovennatuurlijke aspect nog meer uit te lichten. Dat versterkt de dualiteit van de twee fotografen, van de twee individuen, van de twee identiteiten. Het toont twee verschillend gekleurde percepties. Als kijker weet je niet wie welke beelden heeft gemaakt. Het resultaat is een magisch boek vol krachtige, kleurrijke beelden.

Land of Ibeji – Land of Twins (ISBN 978 94 6388 736 6) is een uitgave van Hannibal Books. Het heeft een formaat van 29 x 23,5 cm en een hardcover met transparante stofwikkel. Het Engelstalige boek telt 256 pagina’s en heeft een verkoopprijs van 59 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in