GH5M2

De Lumix GH5M2 heeft onder meer een krachtigere processor en betere autofocus- en videospecificaties dan voorganger GH5.

Waar velen hoopten op een GH6, introduceerde Panasonic gisteren tijdens een online event de Lumix GH5M2, een geüpdatete versie van zijn in video gespecialiseerde GH5. De camera met Micro Four Thirds-lensmount is vooral verbeterd dankzij een betere autofocus, hogere videospecs, een nieuwe processor en veranderingen in de interface en menu’s.

De GH5M2 heeft dezelfde sensor als zijn voorganger, een 20MP-exemplaar. Die is nu voorzien van een antireflectiecoating en door de krachtigere beeldprocessor kunnen de gegevens ervan sneller worden verwerkt. Het nieuwe autofocussysteem maakt gebruik van deep learning-technologie die mensen, honden, katachtige en vogels kan detecteren. De camera herkent daarmee de ogen, gezichten, lichamen en hoofden van mensen in real-time. Dit zorgt ervoor dat de GH5M2 nauwkeuriger kan scherpstellen dan zijn voorganger.

De GH5M2 kan filmen in 4K-kwaliteit (10-bits 4: 2: 0) tegen maximaal 60p. De GH 5 had voor 10-bits-opnamen nog een externe recorder nodig. Panasonic heeft ook het beeldstabilisatiesysteem een update gegeven. Dat kan nu tot 6,5 stops corrigeren, in combinatie met ondersteunende lenzen is dat zelfs mogelijk bij langere brandpuntsafstanden dankzij het Dual IS 2-systeem. De GH5M2 is ook voorzien van een algoritme dat is ontwikkeld voor de S1H. Die zorgt ervoor dat de filmers vloeiende en stabiele video’s kunnen vastleggen, zelfs met een bewegende camera.

Streamen met de GH5M2

De GH5M2 is ook in te zetten als webcam of om andere beelden rechtstreeks te streamen. Dat kan via een kabel of draadloos, en wel naar een smartphone of een wifinetwerk. Ook heeft het nieuwe model een USB-C-aansluiting waarmee je de camera kan opladen en beelden kan overdragen. Ook heeft de camera een accu met een grotere capaciteit dan zijn voorganger. .

Panasonic heeft voor later dit jaar een firmware-update gepland, die voor extra streaming mogelijkheden en bediening op afstand zorgt. Met de nieuwe firmware is onder andere tethering naar een smartphone via de USB-poort mogelijk en bekabeld IP-streamen via het RTP/RTSP-protocol.

De nieuwe Lumix heeft robuuste body met een gegoten magnesium voor- en achterframe. Daarmee is de camera bestand tegen intensief gebruik buiten. Ook is de behuizing spatwater-bestendig, stofdicht en vorstbestendig tot -10 graden Celsius. Accessoires voor de GH5 (zoals de XLR-microfoonadapter, een afstandsbediening en een batterijgrip) passen ook op de nieuwe camera.

De Panasonic Lumix GH5M2 zal waarschijnlijk vanaf juli verkrijgbaar zijn voor een prijs van ongeveer 1700 euro. Er komt ook een kitversie inclusief het 12-60 mm F2.8-4-objectief. Tot eind juli biedt Panasonic een korting van 289 euro op kit en body.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in