Adobe

Adobe lanceerde afgelopen week Adobe Camera Raw versie 13.2, die met Super Resolution een heel interessante functie biedt.

Adobe heeft de functie Super Resolution toegevoegd aan Camera Raw. In versie 13.2 van de software is het daarmee mogelijk om het aantal pixels van een beeld in zowel de hoogte als de breedte te verdubbelen. Effectief verviervoudig je zo de resolutie van de foto. Als je Super Resolution loslaat op een beeld van 20 megapixels, kan je die dus verhogen naar 80 megapixels.

De functie zal later ook verschijnen in Lightroom en Lightroom Classic. Om de resolutie van beelden te verhogen maakt Super Resolution gebruik van een computer model op basis van machine learning. Adobe heeft daarvoor een trainingsset samengesteld, die bestaat uit miljoenen foto’s. Daarmee kan het op intelligente wijze de foto’s vergroten met behoud van strakke randen en belangrijke details.

Verschillende stappen in het leerproces van het computermodel. Bron: Adobe

Training Super Resolution

Adobe trainde het computermodel aan de hand van miljoen paren van foto’s. Daarvan had de ene telkens een lage resolutie en de andere een hoge. De machine learning achter het model kon zo na een lange tijd ontdekken hoe het de lage-resolutiefoto’s op een natuurlijke en realistische manier kon vergroten. Volgens Adobe werkt Super Resolution dankzij het computermodel een stuk beter dan de bekende wijze van bicubisch vergroten. Dat komt vooral tot uiting bij de fijne details en kleuren, zoals je op de voorbeelden hier kan zien.

De nieuwe functie is vooral handig als je foto’s flink moet bijsnijden en als je een camerasensor hebt met niet zoveel megapixels. Je kan de beelden dan toch in goede kwaliteit afdrukken. Voor fotografen met een 40+-megapixelcamera is de functie natuurlijk minder noodzakelijk.  

De functie werkt overigens heel eenvoudig. Je klikt in Camera Raw versie 13.2 simpelweg met de rechtermuisknop op een beeld en kies vervolgens Enhance in het contextmenu. In dialoogvenster dat verschijnt kan je Super Resolution aanvinken en daarna op Enhance klikken. Camera Raw slaat het bestand met de hogere resolutie op in DNG-formaat, inclusief de aanpassingen die je op het origineel hebt toegepast.

Super Resolution
Bron: Adobe

Wil je meer informatie over de nieuwe feature in Camera Raw, dan kan je deze blogpost van de ontwikkelaars doorlezen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in