Leica Noctilux-M 50

Bijna een halve eeuw na de introductie van de Leica Noctilux-M 50 f/1.2 komt Leica met een heruitgave van deze iconische lens.

De Leica Noctilux-M 50 F/1.2 ASPH. SL2-S is Leica’s meest recente toevoeging aan zijn Classics Range. Het is een heruitgave van een objectief dat een zeer bijzondere plaats in de geschiedenis van Leica inneemt. De originele Noctilux-M 50 f/1 was ‘s werelds eerste objectief met asferische elementen; Leica produceerde het van 1966 tot 1975. Foto’s die met deze lens zijn gemaakt bij volle lensopening hebben een zacht, dromerig karakter. Dit geeft een onmiskenbare look en een mooie bokeh.

In de nieuwe Noctilux-M 50 f/1.2 ASPH heeft Leica deze onderscheidende visuele eigenschappen zorgvuldig gereproduceerd. Het originele objectief en de nieuweling zijn qua constructie dan ook bijna identiek aan elkaar. Vanaf f/2.8 levert de nieuwe Noctilux-M 50mm f/1.2 haarscherpe opnamen die voldoen aan de verwachtingen van een moderne camera.

De Noctilux-M is het derde objectief in Leica’s Classics range. Het is het meest compacte en lichte Leica M Noctilux objectief uit deze lijn. De twee eerdere heruitgaven zijn de moderne versie van de Summaron-M 28 f/5.6 uit 1955 en de Thambar-M 90 f/2.2 uit 1935. Alle drie de objectieven laten de sfeer van vintage objectieven herleven, maar zijn ook volledig up-to-date gebracht voor de huidige generatie Leica-camera’s.

Specificaties Noctilux-M 50 f/1.2

De moderne Noctilux-M 50 heeft een optisch ontwerp dat bestaat uit 6 lenselementen verdeeld over 4 groepen. De voorste en achterste lens zijn voorzien van een asferisch oppervlak. Het glaswerk kan tot op een minimale afstand van een meter scherpstellen.

Het diafragma van het objectief is opgebouwd met maar liefst 16 lamellen en heeft een maximale opening van f/1.2. Het kan tot een waarde van f/16 worden dichtgedraaid.

Zonder de meegeleverde zonnekap meet het objectief ongeveer 52 millimeter, met de kap is het zo’n 27 millimeter groter. Op het breedste punt heeft de Noctilux een diameter van 61 millimeter (zonder zonnekap). Het objectief accepteert filters met een diameter van 49 millimeter.

Exclusieve zilveren chrome-editie

Voor de introductie van de Noctilux in 1966 was zilver de gebruikelijke kleur voor M-objectieven. Speciaal voor fotojournalisten waren er edities met een onopvallende zwarte finish. Ook de nieuwe Leica Noctilux-M 50 f/1.2 ASPH. zal beschikbaar zijn in twee varianten. Een zwart-geanodiseerde versie met aluminium behuizing is verkrijgbaar voor zo’n 6.950 euro. De zilveren chrome-variant wordt geproduceerd in een zeer gelimiteerde oplage van 100 stuks. Deze heeft een messing behuizing en een frontring met Leitz Wetzlar in plaats van Leica erop gegraveerd. Die is nog ‘een stukje’ duurder: circa 14.900 euro.

De limited edition komt in een verpakking die sterk lijkt op die van de originele Noctilux-M.
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in