Google Foto's

Elke week komen er 28 miljard nieuwe foto's en video's op Google Foto's. Maar daar kan verandering in komen.

Update: De nieuwe maatregelen die Google eind vorig jaar nam, zullen binnenkort van start gaan. Wie dus veel foto’s heeft en meer dan 15 GB opslag zal gebruiken, kan best overstappen naar een Google One abonnement. Voor 1,99 euro per maand krijg je 100 GB opslag.

In het najaar van 2020 waren er aanwijzingen dat Google één en ander ging veranderen aan zijn populaire Google Foto’s-app. Zo bleek uit verschillende bètatests dat onder andere fotobewerkingtools achter een betaalmuur zouden komen te staan. Intussen heeft Google zijn gebruikers geïnformeerd over wijzigingen die vanaf 1 juni 2021 van start zullen gaan.

Google Foto’s

Het is zo’n vijf jaar geleden dat Google Foto’s het daglicht zag. De app is door de jaren heen een fantastische – en vooral gratis – fototool geworden waar heel veel Android- en iOS-gebruikers voordelig foto’s in de cloud kunnen opslaan. “Na vijf jaar staan er in totaal al zo’n 4 biljoen foto’s en video’s op de applicatie”, laat Google weten. “Elke week komen daar nog eens 28 miljard nieuwe foto’s en video’s bij. Knappe cijfers, maar daar hangt na verloop van tijd natuurlijk ook een kostenplaatje aan vast.

Wie vandaag foto’s in hoge kwaliteit (gecomprimeerd) in Google Foto’s uploadt zal dat vanaf 1 juni 2021 nog kunnen. Maar die foto’s zullen vanaf die datum ook meetellen in je 15 GB gratis opslagruimte. Net zoals Google Drive of Gmail van die 15 GB gebruikmaken. Belangrijk is wel om te weten dat alle foto’s en video’s van voor die tijd niet meegerekend worden. Voor sommige gebruikers zal het waarschijnlijk jaren duren vooraleer ze aan die 15 GB zitten, maar het bedrijf wil ruim op voorhand communiceren over de wijziging.

New free tool to manage backed up photos and videos
Op 1 juni komt er ook een nieuwe tool vor opslagbeheer.

Opslaglimiet

Vanaf volgende zomer hangen gratis gebruikers van Google Foto’s dus aan een opslaglimiet. Wat nu? Via deze gepersonaliseerde schatting kan je zien hoelang het zal duren vooraleer je die limiet zal bereiken. Een handige tool om zelf te bepalen wat je wil doen. Wie wil kan altijd overschakelen op een Google One-abonnement. Het bedrijf vraagt 1,99 euro voor 100 GB opslag.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in