RF 50mm F1.8 STM

Met de RF 50mm F1.8 STM brengt Canon een RF-versie van zijn populaire nifty fifty. Deze is wel een stuk duurder dan zijn EF-voorganger.

Canon meldt dat vanaf vandaag twee van haar meest populaire EF-lenzen nu ook beschikbaar zijn in een uitvoering met RF-mount. De RF 50mm F1.8 STM is de systeemcameraversie van de lens die ook bekend is als de nifty fifty of plastic fantastic. De RF 70-200mm F4L IS USM is ‘s werelds kortste en lichtste f/4-verwisselbare lens met dit brandpuntsbereik.

De originele EF 50mm f/1.8 STM verdiende zijn bijnamen vanwege zijn veelzijdigheid en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De RF-versie neemt die eigenschappen volgens Canon over. Het objectief is dus ook geschikt voor fotografen met een brede interesse, van portretten tot landschappen, en die dag en nacht actief zijn. De lens heeft een standaardbeeldhoek dat het perspectief van het menselijk blikveld benadert. Dat zorgt bijvoorbeeld voor erg natuurlijk ogende portretten.

Nieuw glaswerk RF 50mm F1.8 STM

De RF 50mm F1.8 STM heeft een volledig nieuw optisch systeem met onder meer asferische PMo-lenselementen. Het produceert zelfs bij maximale lensopening een hoge beeldkwaliteit, dankzij een betere scheiding tussen onderwerp en achtergrond. Door de grote opening kan je er ook bij weinig licht goed mee uit de voeten.

De standaardlens heeft een minimale scherpstelafstand van 30 centimeter, dat is 5 cm dichterbij dan de populaire EF-versie. Daardoor zijn onderwerpen dus van nog dichterbij te fotograferen met een geringe scherptediepte. Het cirkelvormige diafragma bestaat net als dat van zijn voorganger uit zeven lamellen. Die zouden ook bij de nieuwe 50mm zorgen voor een prachtig bokeh. De lens is uitgevoerd met de Super Spectra Coating-technologie, die zorgt voor een geharmoniseerde kleurbalans. Ook heeft de lens daardoor minder last van reflectie, flares en aberraties.

Draagbare reispartner

De RF 70-200mm F4 IS USM is met slechts 695 gram licht in gewicht en heeft een lengte van 11,9 cm. Dat is een reductie van maar liefst 32 procent ten opzichte van zijn EF-tegenhanger en ideaal voor reisfotografen. Het zoomobjectief is voorzien van beeldstabilisatie die 5 stops aan compensatie biedt. In combinatie met de EOS R5 en EOS R6 is dat zelfs maximaal 7,5 stops. Dankzij de stille Dual Nano USM scherpstelmotor is de lens ook geschikt om mee te filmen.

De nieuwe 70-200mm heeft een Air Sphere Coating en vier Ultra Low Dispersion-lenselementen, waardoor de lens nog betere optische prestaties levert dan zijn EF-broer. Ook bij dit objectief wist Canon de minimale scherpstelafstanden te verkorten. Die is 60 centimeter bij het bereik van 70 mm en 1 meter in de uiterste telestand.

Zowel de RF 50mm F1.8 STM als de RF 70-200mm F4L IS USM zijn vanaf december beschikbaar. De eerste heeft een adviesverkoopprijs van 239,99 euro, bij de tweede is dat net geen 1830 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in