Lumix S 20-60mm

De Lumix S 20-60mm is de kwaliteits-standaardzoom voor de topcamera's van Panasonic met fullframe sensor, de S1, S1R en S1H.

Panasonic heeft zijn nieuwe Lumix S 20-60mm F3.5-5.6-objectief voor zijn L-mount-camera’s geïntroduceerd. Het is een compact en licht objectief met een voor een standaardzoom opvallend brede groothoek van 20 mm en een beperkt telebereik van 60 mm. Andere standaardzoomlenzen hebben meestal een bereik dat loopt van 28 tot 75 mm.

Lumix S 20-60mm

Het objectief is geschikt voor het maken van zowel landschapsfoto’s als momentopnames. De brede kijkhoek is ideaal om opnames te maken waar de ruimte beperkt is. Indrukwekkend is de scherpstelafstand van slechts 15 centimeter, waardoor je de lens goed kan gebruiken voor close-ups zoals bij tabletop-fotografie. De maximale vergroting is dan 0,43x.

De nieuwe Lumix-lens legt videobeelden vloeiend en van hoge kwaliteit vast door een mechanisme dat zorgt voor onderdrukking van focus breathing. Bij verwisselbare lenzen die specifiek voor het maken van foto’s zijn ontworpen, levert dat vaak problemen op.

In de Lumix S 20-60mm

De lenseenheid bestaat uit elf lenselementen in negen groepen. Panasonic heeft twee asferische en drie ED (Extra-low Dispersion) lenselementen ingebouwd, die zowel axiale chromatische aberratie als chromatische aberratie door vergroting onderdrukken. De asferische elementen corrigeren ook voor astigmatisme, waardoor de lens uiterst heldere beelden produceert. Een UHR (Ultra-High Refractive Index) lenselement zorgt voor een uniforme beeldkwaliteit van het midden tot de randen van het beeld. Het draagt er aan bij dat Panasonic de lenseenheid compact heeft kunnen houden.

De Lumix S 20-60mm heeft gewicht van slechts 350 gram en is vanwege het stof- en spatwaterbestendige ontwerp bestand tegen zware omstandigheden. Het objectief zou zelfs tegen temperaturen tot 10 graden onder nul blijven werken. Een fluor coating op het voorste element stoot water en olie af, waardoor deze stoffen zich minder snel aan de lens hechten. De filterdiameter is 67 mm en negen diafragmabladen vormen een ronde diafragma-opening.

De Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 is vanaf eind juli verkrijgbaar voor een prijs van om en bij de 600 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in