nachtwacht

Met 528 foto's van de Nachtwacht produceerden de onderzoekers een TIFF-bestand dat ongeveer 360 GB ruimte in beslag neemt.

Wetenschappers van het Amsterdamse Rijksmuseum hebben een ultra-hoge-resolutiefoto van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn gemaakt. Daarvoor maakten ze met een Hasselblad H6D-400c MS 528 foto’s, die ze vervolgens aan elkaar plakten tot één beeld van 45 gigapixel. Op de website van een van de wetenschappers is de gestitchte foto in volle glorie te zien. Je kunt zover inzoomen op het beeld dat de penseelstreken en verfstructuren duidelijk zichtbaar zijn.

De 528 foto’s van de middenformaat Hasselblad zijn geplaatst in een raster van 24 rijen en 22 kolommen. Dat levert een bestand op van 231.250 × 193.750 pixels, oftewel 44.8 gigapixel. Een van de wetenschappers, professor Rob Erdmann, zegt op Twitter dat het 16bit-Tiff-bestand maar liefst 360 GB opslagruimte in beslag neemt.

Veel groter dan Google’s foto van Nachtwacht

Natuurlijk heeft ook Google Arts and Culture een in hoge resolutie gefotografeerde versie van het bekende schilderij van Rembrandt. Maar volgens Erdmann bevat de nieuwe foto “meer dan 25 keer meer gegevens” en is het kleurenmanagement ervan veel beter.

Advertentie

Rembrandt schilderde de Nachtwacht in 1642. Het schilderij is een van de bekendste ter wereld en staat bekend om zijn indrukwekkende afmetingen: het is 3,63 x 4,37 meter groot. Dankzij de megafoto kunnen de onderzoekers hun onderzoek naar het schilderij ook vanuit huis voortzetten, nu thuiswerken als overheidsmaatregel vanwege corona het devies is. Het enorme afbeeldingsbestand stelt hen in staat in te zoomen op het meesterwerk en zo de kleinste details te bekijken. Daarmee willen ze onder andere meer inzicht krijgen in hoe het verouderingsproces effect op het schilderij heeft gehad.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in